Quantitative Aptitude Practice Questions for Bank Exams, RBI Assistants

Mentor for Bank Exams


Quantitative Aptitude Practice Questions for Bank Exams, RBI Assistants

1. The average weight of 4 men A, B, C and D, is 67 kg. The 5th man E is included and the average weight decreases by 2 kg. A is replaced by F. The weight of F is 4 kg more than E. Average weight decreases because of the replacement of A and now the average weight is 64 kg. Find the weight of A.
a) 78 kg
b) 66 kg
c) 75 kg
d) 58 kg
e) None of the above
2. A student was awarded certain marks in an examination. However, after re-evaluation, his marks were reduced by 40% of the marks that were originally awarded to him, so that the new score now became 96. How many marks did the student lose after re-evaluation?
a) 58
b) 68
c) 63
d) 56
e) 64
3. An article passing through two hands is sold at a profit of 40% at the original cost price. If the 1st dealer makes a profit of 20%, then the profit per cent made by the second is
a) 15 2/3%
b) 18 2/3%
c) 13 2/3%
d) 11 2/3%
e) None of the above
4. A shopkeeper sells notebooks at the rate of Rs.457 each and earns a commission of 4%. He also sells pencil boxes at the rate of X 80 each and earns a commission of 20%. How much amount of commission will he earn in two weeks, if he sells 10 notebooks and 6 pencil boxes a day?
a) Rs.1956
b) Rs.1586
c) Rs.1496
d) Rs.1596
e) None of the above
5. The ratio between the present age of Ram and Rakesh is 6 : 11. Four years ago the ratio of their age was 1 : 2 respectively. What will be Rakesh age after five years?
a) 45 years
b) 29 years
c) 49 years
d) Can’t be determined
e) None of these
6. In a vessel there is a certain quantity of mixture of Milk and water in the ratio 5 : 1 respectively. 24 liters of mixture is taken out and same quantity of milk is added to the vessel. The ratio of milk and water now become 13 : 2 respectively. Again 15 liters of mixture is taken out. What is the quantity of milk in the resulting mixture? (in liters)
a) 85 liters
b) 80 liters
c) 81 liters
d) 91 liters
e) None of these
7. A, B and C started a business with investment in the ratio 5 : 6 : 8 respectively. After one year C withdrew 50% of his capital and A increased his capital by 60% of his investment. After two years in what ratio should the earned profit be distributed among A, B and C respectively?
a) 2 : 3 : 3
b) 4 : 3 : 2
c) 13 :  12 : 12
d) Cannot be determined
e) None of these
8. Equal amounts are invested in two schemes A and B for 6 years and 8 years respectively. Scheme A offers interest at the rate of 12% per annum and scheme B offers interest at the rate of 8% per annum. The difference between the interests earned is Rs.1280. What is the amount invested in each scheme?
a) Rs.16000
b) Rs.16500
c) Rs.17000
d) Rs.18000
e) None of these
9. Satish invests Rs.35500 in a scheme which earns him simple interest at the rate of 15 pcpa. for two years. At the end of two years he reinvests the principal amount plus interest earned in another scheme which earns him compound interest at the rate of 20 p.c.p.a. What will be the total interest earned by Satish over the principal amount at the end of 5 years?
a) Rs.30956.80
b) Rs.35017.20
c) Rs.43597.80
d) Rs.44247.20
e) None of these
10. 12 men can complete a piece of work in 36 days. 18 women can complete the same piece of work in 60 days. 8 men and 20 women work together for 20 days. If only women were to complete the remaining piece of work in 4 days, how many women would be required?
a) 70
b) 28
c) 66
d) 40
e) None of these
Answer:
1)b    2)e   3)b   4)e   5)c   6)d   7)c   8)a   9)d   10)a  
Solutions:
1. B) Sum of the weights of A, B, C and D = 67 X 4 = 268 kg and
Average weight of A, B, C, D and E = 67 - 2 = 65 kg /.
Sum of the weights of A, B, C, D and E = 65 X 5 = 325 kg
Weight of E = 325 - 268 = 57 kg
Weight of .F = 57 + 4 = 61 kg
Now, average weight of F, B, C, D and E = 64 kg
Sum of the weights of F.B.C.D and E = 64 x 5 = 320 kg
Sum of the weights of B, C and D = 320 -57-61 = 202 kg
Weight of A = 268 - 202 = 66 kg
2. E) Let a student was awarded in exam = x marks
According to the question, after re-evaluation his score
=> x – 40x/100 = 96 => x – 2x/5 = 96 => 3x/5 = 96 => x = 5 × 32 => x = 160
So, a student was awarded by 160 marks in examination.
Therefore, Reduced marks after re-evaluation = 160 -96 = 64
3. B) Let CP = Rs.100 then SP = Rs.140
Let the profit made by the 2nd dealer = x%
Then (100 + x)% of 120% pf Rs.100 = Rs.140
=> (100 + x)/100  120/100 × 100 = 140
=> 6 (100 + x) = 700 => 6x = 100 => x = 100/6% = 50/3% = 16 2/3%
4. E) Given SP of the notebook = Rs.457
Therefore, commission on one notebook = Rs.(4 × 457)/100
And commission on 10 notebooks = (10 × 4 × 457)/100 = Rs.182.80
Now, SP of the pencil box = Rs.80
Therefore Commission on 1 pencil box = Rs.(80 × 20)/100
Commission on 6 pencil boxes = (80 × 20 × 6)/100 = Rs.96
Hence total commission of 1 day = (182.80 + 96) = Rs.278.80
Thus, total commission of 2 weeks = 278.80 × 14 = rs.3903.20
5. C) Let ram’s present age be 6x years and that of Rakesh be 11x years.
Four years ago, (6x – 4)/(11x – 4) = ½
=> 12x – 8 = 11x – 4 => x = 4
Therefore, Rakesh’s age after five years = 11x + 5 = 11 × 4 + 5 = 49 years
6. D) Initial quantity of mixture in the vessel = 6x litres
In 24 litres of mixture,
Milk = 5/6 × 24 = 20 litres; Water = 4 litres
According to the question,
(5x – 20 + 24)/(x – 4) = 13/2 => 13x – 52 = 10x + 8 => 3x = 60 => x = 20
Again in 15 litres of mixture
Milk = 13 litres
Therefore, Required quantity of milk = 5x – 20 + 24 – 13 = (5x – 9) litres = 20 × 5 – 9 = 91 litres.
7. C) Total equivalent capital of A for 1 month = 5x × 12 + 8x × 12 = 156x
Total equivalent capital of B for 1 month = 6x × 24 = 144x
Total equivalent capital of C for 1 month = 8x × 12 + 4x × 12 = 144x
Therefore, Required ratio = A : B : C = 156x : 144x : 144x = 13 : 12 : 12
8. A) Invested amount = Rs.x (let)
SI = PTR/100
According to the question,
x × 6 × 12/100 – x × 8 × 8/100 = 1280
=> 72x/100 – 84x/100 = 1280 => 8x/100 = 1280 => x = 1280 × 100/8 = Rs.16000
9. D) Simple Interest = (35500 × 15 × 2)/100 = Rs.10650
Principal for another investment = 35500 + 10650 = Rs.46150
Now compound interest is calculated for sum 46150
46150 *(20/100) = 9230 * 3 = 27690
9230 *(20/100) = 1846 * 3 = 5538
1846 *(20/100) = 368.2 * 1 = 362.8
CI = 27690 + 5538 + 362.8 = 33590.8
Therefore, Total interest = SI + CI = 10650 + 33590.8 = 44240.8
10. A) 12x36 men can complete the work in 1 day.
18X6 women can complete the work in 1 day.
12 X 36 men = 18 x 60 women => 2 men = 5 women.
Now 8 men + 20 women = (4 X 5) + 20 women = 20 4- 20 = 40 women 18 women complete the work in 60 days.
40 women's 20 days work = (40x20)/(18x60) = (20/27)
Remaining work = 7/27
18 X 60 women do 1 work in 1 day
so that 1 woman does = 1/(18x60) work in 1 day
In 4 days, 1 woman does = 4 / (18x60) = 1/(18x15) work
7/27 Work is done by  (18x15x7 )/27 = 70 women.