###
__Quantitative Aptitude Practice Questions for Bank Exams, RBI Assistants__

__Quantitative Aptitude Practice Questions for Bank Exams, RBI Assistants__

**1. My brother is 3 years elder to me. My father was 28 years of age when my sister was born while my mother was 26 years of age when I was born. If my sister was 4 years of age when my brother was born, then what was the age of my father when my brother was born?**

a) 35 years

b) 34 years

c) 33 years

d) 32 years

e) 31 years

**2. The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. Find out the average age of the team.**

a) 20 years

b) 21 years

c) 22 years

d) 23 years

e) 24 years

**3. Speed of a boat in standing water is 14 kmph and the speed of the stream is 1.2 kmph. A man rows to a place at a distance of 4864 km and comes back to the starting point. The total time taken by him is:**

a) 700 hours

b) 350 hours

c) 1010 hours

d) 1400 hours

e) 505 hours

**4. A contract is to be completed in 56 days if 104 persons work, each working at 8 hours a day. After 30 days, 2/5 of the work is completed. How many additional persons should be deployed so that the work will be completed in the scheduled time, each persons now working 9 hours a day.**

a) 160

b) 150

c) 24

d) 32

e) 56

**5. Suresh started a business with Rs.20,000. Kiran joined him after 4 months with Rs.30,000. After 2 more months, Suresh withdrew Rs.5,000 of his capital and 2 more months later, Kiran brought in Rs.20,000 more. What should be the ratio in which they should share their profits at the end of the year?**

a) 21 : 32

b) 32 : 21

c) 12 : 17

d) 17 : 12

e) None of these

**6. The average marks obtained by 100 candidates in an examination are 40. If the average marks of the passed students are 45 while the average marks of the failed students is 35. Then find the number of students who passed the examination.**

a) 30

b) 40

c) 50

d) 60

e) None of these

**7. A tank has 3 drain pipes, the first two pipes A and B operating simultaneously can empty the tank in half the time that C, third pipe, alone takes to empty it. Pipe A working alone takes half the time taken by pipe B. Together they take 6 hours 40 minutes to empty the tank. Time taken by pipe A to empty the tank is,**

a) 10 hours

b) 15 hours

c) 20 hours

d) 8 hours

e) 18 hours

**8. 5 years ago the age of a man was 3 years more than the 4 times of his son’s age. After 3 years the man will be 6 years less than thrice the age of his son. After how many years will the sum of their ages be 90 years?**

a) 42 years

b) 36 years

c) 21 years

d) 28 years

e) 32 years

**9. Mr.Vinith started a business investment 25,000 in 2013. In 2014, he invested an additional amount of 10,000 and Mr. Krishna joined him with an amount of 35,000. In 2015, Mr.Vinith invested another additional amount of 10,000 and Mr.Gopal joined them with an amount of 35,000. What will be Krishna’s share in the profit of 1,50,000 earned at the end of three years from the start of the business in 2013 ?**

a) 60000

b) 85000

c) 50000

d) 65000

e) None of these

**10. Jeeva, Vikash and Gowtham start from the same place and travel in the same direction at speeds of 40, 60 and 80 km per hour respectively. Vikash starts two hours after Jeeva. If Vikash and Gowtham overtake Jeeva at the same instant, how many hours after Jeeva did Gowtham start?**

a) 3.5

b) 3

c) 4.5

d) 5.5

e) 4

**Solutions:**

**1. D)**Father's age was 28 years when my sister was born.

My sister's age was 4 years when
my brother was born.

Therefore, father's age was 28+4
= 32 years when my brother was born.

**2. D)**

**3. A)**Speed downstream = (14 + 1.2) = 15.2 kmph

Speed upstream = (14 - 1.2) = 12.8
kmph

Total Time taken = 4864/15.2 +
4864/12.8 = 320 + 380 = 700 hours

**4. E)**M1H1D1/W1 = M2H2D2/W2

=> [(104 × 30 × 8)/(2/5)] = [(x ×
26 × 9)/(3/5)] => 52 × 30 × 8 = x × 26 × 3 => x = 160

Number of additional persons required
= 160 - 104 = 56

**5. A)**Suresh : Kiran = (20000 × 6 + 15000 × 6): (30000 × 4 + 50000 × 4) = 105 : 160 = 21 : 32

**6. C)**Let P = passed students and failed students = F. So

40*100 = 45*P + 35*F and

P + F = 100.

Solve for F and P, we will get P =
50.

**7. B)**A+B = 2

C = 1

W/(2+1) = 20/3

W = 20

A+B = 20/2 = 10

A = 2

B = 1

W/(2+1) = 10

W = 30

A = 30/2 = 15

**8. C)**F-5=(S-5)4+3

F=4S-12

F+3=3(S+3)-6

F=3S

3S=4S-12

S=12

F=36

Total=48

Remaining=90-48=42/2=21years

**9. C)**Vinith’s equivalent capital = (25000 × 3) + (10000 × 2) + (10000 × 1) = 105000

Krishna’s equivalent capital = 35000
×2 = 70000

Gopal’s equivalent capital = 35000 ×
1 = 35000

Vinith : Krishna : Gopal = 105 : 70 :
35 = 3 : 2 : 1

Krishna’s share in the total profit =
2*150000/6 = 50000

**10. B)**Assume that Jeeva started running at 10 a.m. and Vikash started at 12 noon.

So, in these two hours distance
traveled by Jeeva is 80 km and the relative speed of Vikash w.r.t Jeeva is 20
km/hr.

So Vikash will overtake Jeeva after =
80/20 = 4 hours

So, Vikash reaches there at 4 p.m.

Gowtham also overtakes Jeeva at 4
p.m.

Assume Gowtham takes ‘t’ time to
overtake

The relative speed of Gowtham w.r.t
Jeeva is 40 km/hr and Jeeva ran for 6 hrs.(4+2 = 6hrs )

So, distance travelled by Jeeva is =
40 × 6 = 240 km

While distance travelled by Gowtham =
80t

240 = 80t ⇒ t = 3

Hence, Gowtham start running 3 hours
after Jeeva.