GA Questions Asked in IBPS Clerk Mains January 1st 2017

Mentor for Bank Exams
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am sharing the ALL 40 GA Questions asked in IBPS Clerk Exam on January 1st 2017. Kindly make use of this!!!
1. Rabobank Rabobank is a multinational banking and financial services company headquartered at
Answer: Utrecht, Netherlands
2. NBFC’s accept deposits for a maximum period of
Answer: 60 months
3. The Global Citizen Festival is an annual music festival established in 2012. Where did the festival 2016 celebrated in India?
Answer: Mumbai
4. Irom Chanu Sharmila, also known as the "Iron Lady" or "Mengoubi" ("the fair one") is a civil rights activist, political activist, and poet from the Indian state of
Answer: Manipur
5. A first-of-its-kind project, the 207-km-long cycle highway is recently inaugurated in which Indian state?
Answer: Uttar Pradesh
6. Gobind Sagar Dam is located in
Answer: Himachal Pradesh
7. Kumarakom bird sanctuary is located in
Answer: Kerala
8. In news we commonly here term “EFTPOS”. What does “P” stands for
Answer: Point (Electronic Funds Transfer at Point of Sale)
9. Bollywood based theme park is
Answer: Dubai
10. THE INDIA-CHINA Joint Training Exercise, “Hand in Hand 2016” held in which state?
Answer: Pune, Maharashtra
11. Best performing actor at Asia Pacific Screen Awards is bestowed to
Answer: Manoj Vajpayee
12. Commercial Papers are issued by
Answer: Corporate companies
13. Which operates in hourly batches?
Answer: NEFT
14. Payment bank having 100% equity participation by govt
Answer: IPPB
15. Importing 145 M777 lightweight Howitzers for Indian Army from
Answer: US
16. Balamurali Krishna who passed away recently related to
Answer: Carnatic Music
17. Initially shares in RBI owned by
Answer: Private shareholders
18. International children prize to which kid from UAE
Answer: Kehkashan Basu
19. CPs are issues as ?
Answer: Commercial paper is an unsecured form of promissory note that pays a fixed rate of interest. It is typically issued by large banks or corporations
20. NFS (National Financial Switch) has been developed by?
Answer: National Payments Corporation of India (NPCI)
21. Limit of foreign investment in universal banks?
Answer: 49 % for first five years
22. Which micro finance company has received final license from The Reserve Bank of India (RBI) to start operations as Small Finance Bank (SFB)?
Answer: Utkarsh Micro Finance
23. Rate of Lending of RBI to commercial banks is known as?
Answer: Bank Rate (Repo Rate is for short term only)
24. Theme of International day of persons with disability 2016?
Answer: Achieving 17 Goals for the Future We Want
25. Who was the Chairman of RBI’s Inter-regulatory Working Group on Fin Tech and Digital Banking (July 2016)?
Answer: Shri Sudarshan Sen, Executive Director, RBI
26. Heart of Asia Summit 2016 held at which place?
Answer: Amritsar, Punjab
27. Where is the Headquarter of ICC?
Answer: UAE
28. Small finance banks have to open 25% branches in?
Answer: Unbanked Areas
29. Max loan size to single obligator can’t be more than what percent of the capital investment?
Answer: 10 % (For group it will be 15%)
30. BSBDA-Small Accounts are valid for a period of 12 months initially which may be extended by another_____ if the person provides proof of having applied for an Officially Valid Document (OVD).
Answer: 12 months
31. What is the name of the Web based solution for interbank and other bulk transactions?
Answer: NACH (National Payments Corporation of India)
31. What is the name of the Web based solution for interbank and other bulk transactions?
Answer: NACH (National Payments Corporation of India)
32. RBI working group on introduction of interest rate option chaired by?
Answer: PG Apte
33. Which Microfinance is a universal bank?
Answer: Bandhan Bank
34. Full form of MMID
Answer: Mobile Money Identification Number
35. Now, One time Request for OTP not required for transaction upto?
Answer: Rs.2000
36. Immortals of Meluha authored by?
Answer: Amish Tripathi
37. International Criminal Court HQ is located at
Answer: Hague, Netherlands
38. Current and savings account that don’t operate for a period more than 2 years are called as
Answer: Dormant Account
39. Micro credit is a part of microfinance given to
Answer: Loans to poor
40. Local area bank have their jurisdiction over how many districts?
Answer: 3 Districts (Maximum)


Thank you,
Keep Visiting!!!