###
__Data Interpretation Practice Questions for Bank Exams, RBI Assistants__

__Data Interpretation Practice Questions for Bank Exams, RBI Assistants__

**Direction (1 – 5): Study the following bar graph and answer the given questions.**

**Following bar graph shows the ratio between export and import of two companies P and Q over given years 2011 to 2016.**

**1. In which of the given years was the difference between the export and the import of company P is maximum?**

a) 2012

b) 2015

c) 2014

d) 2016

e) 2013

**2. In how many years the export is more than twice the import of company Q?**

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

e) Five

**3. If the total exports of company Q for the years 2012 and 2016 was Rs.185 crore, then what was its total import for these two years? (in crore)**

a) Rs.100

b) Rs.125

c) Rs.165

d) Rs.180

e) Cannot be determined

**4. Ratio of export and import of company P in 2014 is how many percentage more/less than ratio of export and import of company Q in year 2013?**

a) 1%

b) 5%

c) 10%

d) 20%

e) Cannot be determined

**5. If the import of company Q is increased by 50% and export is decreased by 25% in year 2014, then what will be the new ratio between export and import for company Q in that year?**

a) 1.2

b) 1.4

c) 1.5

d) 2.1

e) 310

**Direction (6 – 10): Read the line graph carefully and answer the given question :**

**6. What is the total number of students hired by Jet for all city?**

a) 2150

b) 2350

c) 2450

d) 3000

e) None of these

**7. What is the total number of student hired by all the companies for Patna city?**

a) 2500

b) 2400

c) 2450

d) 2300

e) None of these

**8. What is the difference between number of students hired by all the companies for mumbai city and patna city?**

a) 950

b) 850

c) 900

d) 925

e) None of these

**9. What isthe average number of students hired by Indigo for all cities taken together?**

a) 530

b) 630

c) 430

d) 420

e) None of these

**10. What is the difference between total number of students and average number of students hired by all companies for Kolkata city?**

a) 1825

b) 1925

c) 1725

d) 2025

e) None of these

**Solutions:**

**1. E)**

**2. C)**

**6. A)**Required total no. of students = 450 + 200 + 500 + 350 = 650 = 2150

**7. D)**Required total no. of students = 700 + 650 + 600 + 350 = 2300

**8. C)**Total no. of students hired for Mumbai city = 500 + 400 + 300 + 200 = 1400

Total no. of students hired for Patna
city = 700 + 650 + 600 + 350 = 2300

Therefore, required difference = 2300
– 1400 = 900

**9. E)**Required Average = (350 + 300 + 400 + 700 + 300)/5 = 2050/5 = 410

**10. E)**Total no. of student hired by all companies for Kolkata city = 650 + 550 + 450 + 300 = 1950 and its average = 1950/5 = 390

Therefore, required difference = 1950
– 390 = 1560