Reasoning Quiz for Bank Exams

Reasoning Quiz
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am sharing Reasoning questions that are much helpful in the preparation for upcoming bank exams like IBPS PO, IBPS Clerks, IBPS RRB and other Insurance exams. Kindly make use of these!!!
Direction (1 – 5): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer
(A): If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(B): If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(C): If the data either in statement I alone or instatement II alone are sufficient to answer the question.
(D): If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(E): If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
1. Who is oldest among Peter, Kevin, Joseph and Jason?
I. Jason is older than Peter and Joseph.
II. Kevin is younger than Joseph.
2. How is ‘happy’ written in that code language?
I. ‘I happy today’ is written as ‘gke ne que’ and ‘today happy day’ is written as ‘ke poi ne’.
II. ‘I play’ is written as ‘clue pa’.
3. H is the mother of J. How is J related to V?
I. V is the only daughter of H.
II. V is the sister of J.
4. What is the colour of white snow in a colour code?
I. ‘Green’ is called ‘Black’, ‘Black’ is called ‘Blue’, and ‘Blue’ is called ‘Red’.
II. ‘Red’ is called ‘White’ and ‘White’ is called ‘Orange’.
5. Six people P, Q, R, S, T and U are seated around a circular table and are equidistant from each other. Who is second to the right of T?
I. P is to the immediate left of Q and Q sits opposite R.
II. S is to the immediate left of U.
Directions (6 – 10) : Some statements are given followed by some conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the following conclusions if any, follow from the given statements:
6. Statements:
Some psycho are sinners.
All sinners are killers.
No ruthless are sinners.
Some ruthless are psycho.
Conclusion:
I. Some ruthless can possibly be killers.
II. Some psycho are not ruthless.
III. Some killers are ruthless.
a) Only I and III follow
b) Only III follow
c) Only I and II follow
d) All follow
e) None of these
7. Statements:
All Shahs are Kapoors.
Some Kapoors are Khans.
All Khans are Singhs.
No Singh is a Shah.
Conclusion:
I. All Kapoors being Shah is a possibility.
II. All Shah being Kapoors is a possibility.
III. All Singhs being Khans is a possibility.
a) Only I and III follow
b) Only III follow
c) Only I and II follow
d) All follow
e) None of these
8. Statements:
All trees are bees.
Some bees are treys.
No trey is a plate.
Some plates are trees.
Conclusion:
I. All trees being plates is a possibility.
II. Some bees are not plates.
III. Some bees are not treys.
a) Only I and III follow
b) Only III follows
c) Only I and II follow
d) All follow
e) None of these
9. Statements:
Some psycho are sick.
All sick are tired.
No quick are sick.
Some quick are psycho.
Conclusion:
I. Some tired are not quick.
II. Some quick being tired is a possibility.
III. Some quick are sick.
a) Only I and III follow
b) Only III follows
c) Only I and II follow
d) All follow
e) None of these
10. Statements :
All trams are buses.
Some buses are trains.
No train is plane.
Some planes are trams.
Conclusion :
I. Some trams are not trains.
II. All trams being trains is a possibility.
III. Some buses are not trains.
a) Only I and III follow
b) Only III follows.
c) Only I and II follow
d) All follow
e) None of these
Directions (11 – 15): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Arun, Bharati, Deepak, Fardeen, Priyanka, Rupa, Suraj, and Tara are eight professionals working in different department’s viz., Finance, HR, Marketing, Advertisement, IB, IT, Operation, and Research and Development but not necessarily in same order. They live in three colonies viz., VasantKunj, Shree Kunj, and Defence Colony with not more than three of them in any one colony.
Deepak is either in Advertisement or in Marketing. Suraj, Arun, and Rupa are in IT, IB and HR department respectively. Priyanka is either in Operation or Finance Department. Tara is in Research and Development (R&D) and R & D professional doesn’t live in Shree Kunj. Finance professional is in Defence Colony. Both the persons of VasantKunj are not in IT, IB and Marketing. Priya is in Defence Colony and Fardeen is in Shree Kunj colony and Marketing professional is in Defence Colony. Rupa and Suraj are in the same colony and Deepak and Tara are in the same colony.
11. Who is in the Operation Department?
a) Priyanka
b) Tara
c) Arun
d) Bharati
e) None of these
12. Who are in the Shree Kunj colony?
a) Tara, Priyanka, Rupa
b) Fardeen, Bharati, Suraj
c) Deepak, Priyanka, Suraj
d) Fardeen, Rupa, Suraj
e) None of these
13. In which department does Tara work?
a) Finance
b) Advertisement
c) Marketing
d) Research and Development
e) None of these
14. Person who is in HR department lives in which colony?
a) Vasantkunj
b) Shree Kunj
c) Defence Colony
d) (1) or (3)
e) None of these
15. Which of the following combination is correct?
a) R & D – Tara – Defence Colony
b) Operation – Bharati – Shree Kunj
c) Finance – Priyanka – Defense Colony
d) HR – Suraj – Shree Kunj
e) None of these
Answers:
1)e   2)d   3)a   4)b   5)d   6)c   7)b   8)d   9)c   10)a   11)e   12)d   13)d   14)b   15)c 
Solutions:
6. C)
7. B)

8. D)
9. C)
10. A)
(11 – 15):
Person
Deepak
Suraj
Arun
Rupa
Priyanka
Tara
Bharati
Fardeen
Profession
Advertisement
IT
IB
HR
Finance
R & D
Marketing
Operation
Colony
Vasant Kunj
Sri Kunj
Defence Colony
Sri Kunj
Defence Colony
Vasant Kunj
Defence Colony
Sri Kunj
11. E)
12. D)
13. D)
14. B)
15. C)