Reasoning Quiz for Bank Exams

Mentor for Bank Exams
Reasoning Quiz
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am sharing Reasoning questions that are much helpful in the preparation for upcoming bank exams like IBPS PO, IBPS Clerks, IBPS RRB and other Insurance exams. Kindly make use of these!!!
Directions (1 – 5): Read the following information carefully and answer the questions that follow—
(i) P.Q.R.S.T and U are six students procuring their Master’s Degree in six different subjects—English History, Philosophy, Physics, Statistics and Mathematics.
(ii) Two of them stay in hostel, two stay as paying guest (PG) and the remaining two stay at their home.
(iii) R does not stay as PG and studies Philosophy.
(iv) The students studying Statistics and History do not stay as PG.
(v) T studies Mathematics and S studies, Physics. U and S stay in Hostel. T stays as PG and Q stays at home.
1. Who studies English?
A) R
B) S
C) T
D) U
E) None of these
2. Which of the following combinations of subjects and place of stay is not correct?
A) English-Hostel
B) Mathematics–PG
C) Philosophy–Home
D) Physics–Hostel
E) None of these
3. Which of the following pairs of students stay one each at hostel and at home?
A) QR
B) SR
C) US
D) Data inadequate
E) None of these
4. Which subject does Q study?
A) History
B) Statistics
C) History or Statistics
D) Date inadequate
E) None of these
5. Which of the following pairs of students stay at home?
(A) PQ
(B) QR
(C) RS
(D) ST
(E) None of these
Directions (6 – 9): Study the following information and answer the questions given below:
‘Q + R’ means ‘Q is father of R’
‘Q ÷ R’ means ‘R is brother of Q’
‘Q × R’ means ‘Q is husband of R’
‘Q – R’ means ‘Q is sister of R’
6. In the expression Q + R × P – S ÷ T, how is S related to R?
a) Brother-in-law
b) Sister-in-law
c) Nephew
d) Brother
e) Can’t be determined
7. In the expression Q + R – S + T ÷ M, how is M related to Q?
a) Son
b) Daughter
c) Grandson
d) Can’t be determined
e) None of these
8. Which of the following expressions shows that K is sister of M?
a) J + K – L + N ÷ M
b) J × K – L ÷ N ÷ M
c) J + L – K ÷ M + N
d) Can’t be determined
e) None of these
9. Which of the following is true for the given expression?
‘J + K – L + N ÷ M’
a) K is aunt of N and M
b) K is father of M
c) N is sister of M
d) J is father of N
e) None of these
10. Which of the following expressions is definitely true if the given expressions ‘R < P’ as well as ‘S > Q’ are definitely true?
a) S > T > R > Q > P
b) S > T > R > Q < P
c) Q > R < T > P > S
d) P > Q = R < T < S
e) None of these
Directions (11-15): Study the following information carefully and answer the given questions: The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two digits numbers)
Input : talk 61 26 mold boom 88 81 47 work known ink 36 69 cold
Step I : 26 talk 61 mold 88 81 47 work known ink 36 69 cold boom
Step II : 36 26 talk 61 mold 88 81 47 work known ink 69 boom cold
Step III : 47 36 26 talk 61 mold 88 81 work known 69 boom cold ink
Step IV : 61 47 36 26 talk mold 88 81 work 69 boom cold ink known
Step V : 69 61 47 36 26 talk 88 81 work boom cold ink known mold
Step VI : 1 69 61 47 36 26 88 work boom cold ink known mold talk
Step VII : 88 81 69 61 47 36 26 boom cold ink known mold talk work
Step VII is the last slep of the above input, as the desired arrangement is obtained. Answer the following quetions based on given arrangement.
Input: 89 who root 19 46 near drink link gold 61 23 under 71 97
11. Which step number is the following output?
46 23 19 89 who root near 61 under 97 71 gold drink link
a) Step V
b) Step VI
c) Step IV
d) Step III
e) There is no such step
12. Which word/number would be at 5th position from the right in Step V ?
a) 19
b) 97
c) gold
d) drink
e) None of these
13. How many elements (words or numbers) are there between ‘gold’ and ‘46’ as they appear in the last step of the output?
a) One
b) Three
c) Four
d) Five
e) None of these
14. Which of the following represents the position of ‘who’ in the fourth step?
a) Eighth from the left
b) Fifth from the right
c) Sixth from the left
d) Fifth from the left
e) None of these
15. Which of the following would be step IV?
a) 19 89 who root 46 near link gold 61 23 under 71 97 drink
b) 71 61 46 23 19 89 who under 97 drink gold link near root
c) 61 46 23 19 89 who root under 71 97 drink gold link near
d) 97 89 71 61 46 23 19 drink gold link near root under who
e) None of these
Answers:
1)e   2)a   3)b   4)c   5)b   6)e   7)c   8)b   9)a   10)d   11)e   12)d   13)b   14)c   15)c  
Solutions:
(1 – 5):
Student
P
Q
R
S
T
U
Subject
English
Statistics/History
Philosophy
Physics
Mathematics
Statistics/History
Accommodation
PG
Home
Home
Hostel
PG
Hostel
1. E) P studies English.
2. A)
3. B) S stays at hostel and R stays at home
4. C) History or Statistics
5. B)
6. E)
Hence, S may be either male or female. Thus, we can’t determine the relation between S and R, because S may be either brother-in-law or sister-in-law of R.
7. C)
Hence, M is grandson of Q
8. B)
Hence, option (2) is true.
9. A)
Hence, K is aunt of N and M.
10. D)
(11-15):
Input: 89 who root 19 46 near drink link gold 61 23 under 71 97
Step I: 19 89 who root 46 near link gold 61 23 under 71 97 drink
Step II: 23 19 89 who root 46 near link 61 under 71 97 drink gold
Step III: 46 23 19 89 who root near 61 under 71 97 drink gold link
Step IV: 61 46 23 19 89 who root under 71 97 drink gold link near
Step V: 71 61 46 23 19 89 who under 97 drink gold link near root
Step VI: 89 71 61 46 23 19 who 97 drink gold link near root under
Step VII: 97 89 71 61 46 23 19 drink gold link near root under who
11. E)
12. D)
13. B)
14. C)
15. C)