Quantitative Aptitude |

**Dear Readers,**

Welcome to

**Mentor for Bank Exams**. Here I am sharing the**Quantitative Aptitude**questions with detailed explanation. These questions can be helpful for the upcoming bank exams, insurance exams and other competitive exams. Kindly make use of these!!!**Directions (1 – 5): Study the following graph carefully to answer the given questions given below:**

**1. Totally how many conferences organised by five states in the year 2014 and 2015?**

a) 192

b) 206

c) 224

d) 236

e) None of these

**2. If the years are arranges in ascending order of the total no of conferences organised by given states, which of the following would be the correct order?**

a) 2015, 2014, 2016

b) 2014, 2014, 2016

c) 2015, 2016, 2014

d) 2014, 2016, 2015

e) None of these

**3. Approximately how much % increase in the no of conferences organised from 2014 to 2016 by New Delhi?**

a) 43

b) 47

c) 53

d) 57

e) None of these

**4. What is the average no of conferences organised by the state Maharashtra in all the three years?**

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

e) None of these

**5. What is the difference between the no of conferences organised by New Delhi in 2016 to no of conferences organised by Maharashtra in 2014?**

a) 23

b) 33

c) 37

d) 35

e) None of these

**6. The area of a rectangle gets reduced by 9 square units, if its length is reduced by 5 units and breadth is increased by 3 units. If we increase the length by 3 units and breadth by 2 units, then the area is increased by 67 square units. Find the length and breadth of the rectangle.**

a) 17m, 9m

b) 17m, 11m

c) 15m, 9m

d) 15m, 11m

e) None of these

**7. There are 10 compartments in passenger train carries on average 15 passengers per compartment. If atleast 15 passengers were sitting in each compartment, no any compartment has equal no of passengers, and any compartment does not exceed the number of average passengers except 10th compartment. Find how many passengers can be accommodated in 10th compartment?**

a) 45

b) 51

c) 53

d) 59

e) None of the above

**8. In a school the number of boys and girls are in the ratio of 4:7. If the number of boys are increased by 25% and the number of girls are increased by 15%. What will be the new ratio of number of boys to that of girls?**

a) 100:131

b) 100:151

c) 100:161

d) 100:181

e) None of these

**9. Three pipes A, B, and C can fill the tank in 10 hours, 20 hours and 40 hours respectively. In the beginning all of them are opened simultaneously. After 2 hours, tap C is closed and A and B are kept running. After the 4th hour, tap B is also closed. The remaining work is done by tap A alone. What is the percentage of the work done by tap A alone?**

a) 30%

b) 35%

c) 45%

d) 50%

e) None of these

**10. A sum of rupees 3903 is divided between P and Q such that the share of P at the end of 8 years is equal to the share of Q after 10 years. Find the share of P if rate of interest is 4% compounded annually.**

a) 2012

b) 2029

c) 2028

d) 2081

e) None of these

**Directions (11 – 15): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and -**

**(A)**if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement It alone are not sufficient to answer the question.

**(B)**if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

**(C)**if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

**(D)**if the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question and

**(E)**if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

**11. What is the area of the circle?**

**I. The breadth of a rectangle is three fourth of the radius of the circle.**

**II. The radius of the circle is equal to the side of a square of area 144 sq. cm.**

**12. What is the cost of three tables and two chairs?**

**I. Cost of four chairs is twice the cost of three tables**

**II. Cost of two tables is equal to cost of one chair i.e. 500?**

**13. What is Jyoti’s annual income?**

**I. Jyoti’s monthly income is Rs. 8,500 more than Amit’s monthly income.**

**II. Rohit’s monthly income is Rs. 3.5 thousand which is half of’ Amit’s monthly income.**

**14. What will be Suraj’s age after eight years?**

**I. The ratio between Kamya’s and Suraj’s present age is 4 : 7 respectively.**

**II. Kamya is 15 years younger than Suraj.**

**15. What is the minimum passing percentage in a test?**

**I. Raju scored 162 marks in a test and failed by 104 marks.**

**II. The maximum marks of the test are 538 more marks obtained by Raju**

**Answers:**

**1)b 2)a 3)b 4)d 5)b 6)a 7)b 8)c 9)b 10)c 11)b 12)b 13)e 14)e 15)e**

**Solutions:**

**1. B)**Total = (21+18) + (12+6) + (20+27) +( 34+41) + (17+10 ) = 39+18+47+75+27 = 206

**2. A)**2014 = 104; 2015 = 102; 2016 = 138

**3. B)**Required % = 50 – 34/34 × 100 = 16/34 × 100 = 47% (Approx.)

**4. D)**Maharashtra Average = (17 + 10 + 12)/3 = 39/3 = 13

**5. B)**New Delhi 2016 = 50

Maharashtra 2014 = 17

Diff = 50 – 17 = 33

**6. A)**Length = x; Breadth =y

xy – (x-5)(y+3) = 9

3x – 5y – 6 = 0 —(i)

(x+3)(y+2) – xy = 67

2x + 3y -61 = 0 —(ii)

solving (i) and (ii)

x = 17m ; y = 9m

**7. B)**No of passengers = 15*10 = 150

15+14+13+12+11+10+9+8+7 = 99

150 -99 = 51

**8. C)**Boys = 4x and girls = 7x

Ratio = 4x*125/100 : 7x*115/100 =
100:161

**9. B)**Pipe A’s work in % = 100/10 = 10%

Pipe B’s work in % = 100/20 = 5%

Pipe C’s work in % = 100/40 = 2.5%

All of them are opened for 2 hours +
after 2 hours, tap C is closed + After the 4th hour, tap B is also closed = 100

=> (10+5+2.5)*2 + (10+5)*2 + X =
100

=> 35 + 30 + work by tap A alone =
100

=> work by tap A alone = 100-65 =
35%

**10. C)**P*(1 + 4/100)^8 = (3903 – P)*(1 + 4/100)^10

**11. B)**From equation (i) b = ¾ r

From equation (ii) r = a

^{2}= 144 => a = 12
Therefore only (ii) is sufficient to
answer the question

**12. B)**3T + 2C = ?

From Equation II …..

2 Table = 1 Chair = 500

3t = 250× 3 = 750

2c = 500 × 2 =1000

3t + 2c = 750 + 1000 = 1750

**13. E)**S = 8500 + Amit

Rahul's monthly income = 3.5 thousand

Amit's monthly income = 3.5 × 2 = 7.0
thousand

Then, Jyoti monthly income = 8500 + 7000
= 15500

So (E) is the correct option

**14. E)**

**15. E)**