Mission IBPS Clerks - Mini Mock Test 5

Mentor for Bank Exams
IBPS Clerks
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. As you all are aware of that IBPS has released the Admit cards for the recruitment of Clerks. Many of you may finish your preparation part and in the revision period. To boost your revision and pushing your confidence to the next level I am presenting the Mini Mock Tests for the upcoming IBPS Clerk Exams. The test consist of three subjects which are in mentioned in the preliminary exam pattern viz. English, Quantitative Aptitude and Reasoning each of 10 questions according to the latest pattern. Kindly make use of these!!!
ENGLISH
Directions (1 – 10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases in the passage are printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.
From assisting his father Dorjee Khandu in politics to working for social transformation, Pema Khandu has travelled a long way to sit in the coveted post of chief minister of Arunachal Pradesh.
37-year-old Pema, the youngest chief minister of the country, is all set to follow in footsteps of his father and former chief minister Dorjee Khandu, who died in a chopper crash in 2011 near Luguthang in Tawang district bordering China.
Pema was elected leader of the Congress Legislature Party yesterday in a dramatic turn of events for the beleaguered party fighting to save its government.
Eldest son of the family, Pema, a graduate from Delhi's prestigious Hindu College had an early entry into governance after his father's demise.
And in five years, he has emerged as the chief ministerial prospect after Supreme Court's intervention that changed the course of politics in the state with dissidents returning to Congress.
Pema, who hails from Tawang, first entered the Arunachal Pradesh assembly in 2011 to fill the vacancy caused by his father's death.
His election as MLA from Mukto (ST) constituency was uncontested and he was soon included in the state government as Cabinet Minister for Water Resource Development and Tourism in the Jarbom Gamlin ministry.
He also became the cabinet minister for Rual Works Department (RWD) and Tourism since November 21, 2011 in Nabam Tuki government and thereafter served the state as cabinet minister for Tourism, Civil Aviation and Art & Culture.
He was re-inducted as the Urban Development Minister on June 1 2014 in the Nabam Tuki government after the general election.
He quit as minister in October last year and sided with dissident Kalikho Pul.
Hailing from Gyangkhar village under Tawang district, Pema is the father of two sons and a daughter.
He belongs to the Monpa tribe.
He had joined the Congress in early 2000 and became Secretary of Arunachal Pradesh Congress Committee in 2005 and President of Tawang District Congress Committee in 2010.
Pema was re-elected unopposed from Mukto in the 2014 assembly elections.
Soft spoken, globetrotter Pema, who travelled to Japan, Thailand, Macau, Sri Lanka, USA, Canada, South Africa and Bhutan, is associated with numerous socio-cultural organisations, including Bodhi Language & Literature Promotional Society as chairman.
He also championed civil-Army relations, plantation drive in hilly Tawang district, organised periodical medical camps in various parts of the district.
Besides promoting games and sports in the district, Pema also patronized talent search among local youth to preserve traditional songs by conducting talent show in Tawang and West Kameng districts.
He is also fond of various sports including football, cricket, badminton and volleyball.
He is keen on developing a peaceful and socio-economically vibrant state with cordial relations among various tribes of the state.
1. What changed the course of politics in the state?
a)   Death of the incumbent CM in  a chopper crash
b)   Pema Khandu became the CM at  the young age of 37
c)   SC’s  decision on the government
d)   Pema being elected as the leader of Congress legislature party
e)   None of the above
2. As per the passage, Which of the following DOES NOT define Pema Khandu?
a)   Soft spoken
b)   Globe trotter
c)   Sports enthusiast
d)   Talent patron
e)   Football player
3. Which of the following statements is/are False?
A. Pema joined politics at the age of 31
B. Doreen Khandu died in  Tawang district
C. Pema was the deputy CM earlier
a)   Only A
b)   Only B
c)   Only C
d)   Only A and C
e)   None of these
4. Which of the following position (s) did Pema hold before being the CM?
a)   Urban development minister
b)   Cultural secretary
c)   deputy CM
d)   Civil-army mediator
e)   None of the above
5. How many family members of Pema are in politics.?
a)   2
b)   1
c)   3
d)   5
e)   cannot be determined
Directions (6 – 8): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold as used in the passage.
6. Coveted
a)   Pouring
b)   be hosted
c)   desirable
d)   Conflicting
e)   None of these
7. Beleaguered
a)   pestered
b)   Capricious
c)   Multiply
d)   asserted
e)   Immutable
8. Intervention
a)   Invented
b)   increased
c)   lowered
d)   Intercede
e)   objectors
Directions (9 – 10): Select the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.
9. Dissidents
a)   Eloquent
b)   humility
c)   Dram
d)   recent
e)   orthodox
10. Cordial
a)   Settled 
b)   hostile
c)   Modest
d)   Aberrant
e)   None of these
Answers:
1)c   2)e   3)c   4)a   5)e   6)c   7)a   8)d   9)e   10)b  
QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following pie-chart and answer the following questions.
1. The number of employees in section B is approximately what per cent of the total number of employees in section D and section E together?
a) 55
b) 59
c) 49
d) 45
e) 65
2. If twenty five per cent of the employees in section C are females, what is the number of male employees in section C?
a) 912
b) 922
c) 932
d) 942
e) 952
3. The difference between the total number of employees in section A, B and C together and the total number of employees in section D, E and F together is exactly equal to the number of employees of which section of the company?
a) Section A
b) Section B
c) Section C
d) Section D
e) Section E
4. If one-thirty sixth of the employees from section F are professors and the salary of each employee is Rs 96000, what will be the total salary of all the employees together from section F?
a) 3.72 lakh
b) 3.072 lakh
c) 30.72 lakhs
d) 37.2 lakhs
e) None of these
5. What is the average number of employees in sections A, C, D and F together?
a) 844
b) 854
c) 864
d) 874
e) 884
Directions (5 – 8): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Sai Ram has deposited an amount of Rs 7600 at the rate of 4% per annum for three years. After three years all the sum he received was again deposited at compound interest at same rate of interest for next two years.
6. Find the total amount that Ramdeep received at the end of five years.
a) Rs.9260.57
b) Rs.9206.57
c) Rs.8512.75
d) Rs.9012.57
e) Rs.9424
7. What is the difference between the amount Ramdeep received from simple interest and that from compound interest?
a) Rs.207.43
b) Rs.217.43
c) Rs.694.57
d) Rs.684.54
e) Rs.307.43
8. Find the overall percentage rate of interest on the whole transaction.
a) 5.22%
b) 6%
c) 4.22%
d) 4.5%
e) None of these
9. The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?
a) Rs. 2000
b) Rs. 2200
c) Rs. 2400
d) Data inadequate
e) None of these
10. A, B and C start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. A completes a round in 252 seconds, B in 308 seconds and c in 198 seconds, all starting at the same point. After what time will they again at the starting point?
a) 26 minutes and 18 seconds
b) 42 minutes and 36 seconds
c) 45 minutes
d) 46 minutes and 12 seconds
e) None of these
Answers:
1)b   2)a   3)d   4)c   5)c    6)b    7)a    8)c   9)a   10)d  
Solution:
1. B) Section B = 17%. Section D + E = 6 + 29 = 35%
Required percentage = [17/35]*100 = approx. 49%.
2. A) Number of employees in section C = 19% of 6400 = 19*64 = 1216
25% of this is female. Hence remaining 75% is male.
Number of male teachers = 75% of 1216 = [3/4]*1216 = 912.
3. D) Number of employees in section A, B and C = 11 + 17 + 19 = 47%
Number of employees in section D, E and F = 6 + 29 + 18 = 53%
Difference = 6% = University D.
4. C) Number of employees from section F = 18% of 6400 = 1152
1/36 of 1152 = 32
Total salary = 32*96000 = 3072000 = 30.72 lakh
5. C) 11+19+6+18 = 54%. Average = 54/4 % = [54/400]*6400 = 54*16 = 864.
6. B)
7. A)
SI = 912 and CI = 694.47
Difference = 912 - 694.47 = Rs.207.43
8. C)
9. A) Let the profit = Loss = x
1920 = CP * (100+x)/100
1280 = CP * (100-x)/100
CP = 1600
SP = 1600 * 125/100 = 2000
10. D) L.C.M. of 252, 308 and 198 = 2772.
So, A, B and C will again meet at the starting point in 2772 sec.
i.e., 46 min. 12 sec.
REASONING
Directions (Q. 1-5): Study the following information to answer the given questions:
Eight students studying in different standards 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th, 7th and 8th namely – A, B, C, D, E, F, G, and H are seated around a circular table facing the centre.
C sits third to the rights of H. H studies in 8th. F sits second to the left of E. E is not an immediate neighbour of C or H. The one who studies in std. 1 is an immediate neighbour of E. Three people sit between H and the one studying in std. 7.
H, C and also their immediate neighbours do not study in std. 2. Only one person sits between the student of std. 2 and G. Students of std. 3 and 4 are immediate neighbours of each other. C is neither in std. 4 nor in std. 3. Only one person sits between A and the student of std. 5. A does not study in std. 2 or 3. B does not study in std. 2.
1. Which of the following is true regarding F?
a) F studies in std. 5
b) D and G are immediate neighbours of F.
c) One person sits between F and the student of std. 4
d) F sits second to right of A.
e) None of these
2. Who among the following studies in std. 3?
a) F
b) C
c) B
d) G
e) A
3. Who among the following represents immediate neighbours of G?
a) A, B
b) E and the student of std. 2
c) H and the student of std. 6
d) A, D
e) E, F
4. Which of the following is true?
a) One person sits between H and the student of std. 2.
b) Only one person is sitting between student of std. 4 and std. 6.
c) The one studying in std. 3 is an immediate neighbour of H.
d) D studies in std. 2.
e) None is true
5. How many persons sit between D and the student of std. 4, when counted from the left hand side of student of std. 4?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) Four
Directions (6 – 10): In each question given below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three statements as true irrespective of commonly know facts and give the answer as
a) If only conclusion I follow
b) If only conclusion II follow
c) If either conclusion I and II follow
d) If neither conclusion I and II follow
e) If both conclusions I and II follow
(6 – 7): Statements: Some stars are moons. All moons are planet. No planet is universe
6. Conclusions: I. All moons being stars is a possibility II. No Universe is a star
7. Conclusions: I. Atleast some planets are stars II. No Moon is Universe
(8 – 10): Statements: All apartments are huts. No hut is a building. All buildings are cottages.
8. Conclusions: I. No cottage is an apartment II. Some cottages are appartments
9. Conclusions: I. No apartment is a cottage. II. Some buildings being apartments is a possibility
10. Conclusions: I. Some cottages being apartments is a possibility. II. No cottage is hut.
Answers:
1)e   2)c   3)c    4)d   5)d   6)d   7)e   8)d   9)d   10)a  
Solutions:
(1 – 5):
1. E)
2. C)
3. C)
4. D)
5. D)
(6 – 7):
6. D)
7. E)
(8 – 10):
8. D)
9. D)
10. A)