Mission IBPS Clerks - Mini Mock Test 4

Mentor for Bank Exams
IBPS Clerks
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. As you all are aware of that IBPS has released the Admit cards for the recruitment of Clerks. Many of you may finish your preparation part and in the revision period. To boost your revision and pushing your confidence to the next level I am presenting the Mini Mock Tests for the upcoming IBPS Clerk Exams. The test consist of three subjects which are in mentioned in the preliminary exam pattern viz. English, Quantitative Aptitude and Reasoning each of 10 questions according to the latest pattern. Kindly make use of these!!!
ENGLISH
Directions (1 – 5): In these questions, read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark 'No error' as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any)
1. The economy is even weaker than it looks at first sight since official government figures show that investment and consumption lower than expected.
a) The economy is even weaker than
b) It looks at first sight
c) Since official government figures show that
d) investment and consumption lower than expected.
e) No error
2. The popular misconception is that corruption in sports is harmless as it is a victimless crime which can overlook.
a) The popular misconception is that
b) corruption in sports is harmless as
c) it is a victimless crime
d which can overlook.
e) No error
3. According to a consultant, big dams and hydropower offer great potential and can provide about 16 percent of Africa's power by 2040 compared to solar power which will provide only about 10 percent.
a) According to a consultant, big dams and
b) hydropower offer great potential and can provide
c) about 16 percent of Africa's power by 2040
d) compared to solar power which will provide only about 10 percent.
e) No error
4. Many of the services which were once delivered on branches such as international transfers or personal loans are now being offered by new generation financial technology firms.
a) Many of the services which were once
b) delivered on branches such as
c) international transfers or personal loans are now
d) being offered by new generation financial technology firms.
e) No error
5. A system of secure employment and performance appraisal that are linked to age not performance have caused many Japanese firms to fail.
a) A system of secure employment
b) and performance appraisal that are linked
c) to age not performance
d) have caused many Japanese firms to fail.
e) No error
Directions (6 – 10): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in a proper sequence so as to form a meaningful paragraph, then answer the given questions.
A. In general, African nations have limited exposure, because they still price their goods in American dollars.
B. So, while there is no immediate impact, in the medium, to long-term, the sales of African commodities and African currencies could take a knock because of this lowered demand.
C. The immediate impact of the devaluation of the Yuan cannot be seen or measured, but countries that have taken steps to transact in Chinese money could see pressure on their own local currencies.
D. Therefore, the sale of commodities, such as platinum, copper or coal may become more expensive, which could reduce demand.
E. If the Yuan is devalued buying anything priced in dollars becomes pricier for the Chinese.
F. Nonetheless as China is now the biggest customer they could feel the pinch indirectly.
6. Which of the following should be THIRD sentence after rearrangement?
a) A
b) B
c) F
d) D
e) E
7. Which of the following should be LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
a) A
b) F
c) D
d) C
e) E
8. Which of the following should be FOURTH sentence after rearrangement?
a) A
b) B
c) C
d) E
e) D
9. Which of the following should be FIRST sentence after rearrangement?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E
10. Which of the following should be SECOND sentence after rearrangement?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) F
Answers:
1)d   2)d   3)e   4)b   5)d   6)a   7)b   8)e   9)e   10)c  
QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following graph carefully and answer the questions followed:
Number of Soldiers recruited (in thousands) in three different forces in six different years
1. What was the average number of soldiers recruited in the Navy over all the years together?
a) 25000
b) 24000
c) 24500
d) 28000
e) None of these
2. Number of soldiers recruited in Navy in the year 2009 was what percentage of soldiers recruited in Army in the year 2006?
a) 140
b) 150
c) 160
d) 180
e) None of these
3. If 30 percent of soldiers recruitment in Airforce in the year 2010 were females then what is the number of males recruited in Air-force in that year?
a) 63000
b) 6300
c) 61000
d) 6100
e) None of these
4. What was the respective ratio between the number of soldiers recruited for Air-force in the year 2005 and the number of soldiers recruited in Army in the year 2009?
a) 2 : 15
b) 5 : 13
c) 2 : 17
d) 15 : 4
e) None of these
5. What was approximate percentage decrease in number of soldiers recruited in Army in the year 2008 as compared to the previous year?
a) 20
b) 23
c) 38
d) 30
e) 33
6. The cost of five chairs and three tables is Rs.3110. Cost of one chair is Rs.210 less than cost of one table. What is the cost of two tables and two chairs?
a) Rs.1660
b) Rs.1860
c) Rs.2600
d) Can’t be determined
e) None of these
7. The respective ratio between the present ages of Ram, Rohan and Raj is 3 : 4 : 5. If the average of their present ages is 28 years then what would be the sum of the ages of Ram and Rohan together after 5 years?
a) 45 years
b) 55 years
c) 52 years
d) 59 years
e) None of these
8. The total area of circle and a rectangle is equal to 1166 sq.cm. The diameter of the circle is 28cm. What is the sum of the circumference of the circle and the perimeter of the rectangle if the length of the rectangle is 25 cm?
a) 186 cm
b) 182 cm
c) 184 cm
d) Can’t be determined
e) None of these
9. Raman scored 456 marks in an exam and Sita got 54 percent marks in the same exam which is 24 marks less than Raman. If the minimum passing marks in the exam is 34 percent, then how much more marks did Raman score than the minimum passing marks ?
a) 184
b) 196
c) 190
d) 180
e) None of these
10. Smallest angle of a triangle is equal to two-third of the smallest angle of a quadrilateral. The ratio between the angles of the quadrilateral is 3 : 4 : 5 : 6. Largest angle of the triangle is twice its smallest angle. What is the sum of second largest angle of the triangle and largest angle of the quadrilateral?
a) 1600
b) 1800
c) 1900
d) 1700
e) None of these
Answers:
1)a   2)c    3)a   4)a   5)e   6)a   7)d   8)b   9)a   10)b  
Solutions:
1. A) Average number of soldiers recruited in the navy = (5 + 10 + 15 + 30 + 40 + 50) × 1000/6 = 150000/6 = 25000
2. C) Required percentage = 40/25 × 100 = 160
3. A) Number of males recruited in the Air-force in 2010 = 90000 × 70/100 = 63000
4. A) Required ratio = 10 : 75 = 2 : 15
5. E) Percentage decrease = (45 – 30)/45 × 100 = 1500/45 ≈ 33
6. A) If the C.P. of 1 chair be Rs. x then C.P. of 1 table = Rs. (x + 210)
5x + 3 (x + 210) = 3110 = 5x + 3x + 630 = 3110 = 8x = 3110 - 630 = 2480
x = 2480/8 = 310
CP of two tables and two chairs = 2 (x + x + 210) = 4x + 420 = 4 x 310 + 420 = Rs. 1660
7. D) Let the present ages of Ram,
Rohan and Raj be 3x, 4x and 5x years respectively.
3x + 4x + 5x = 3 x 28 = 12x = 84 = x = 84/12 = 7
Sum of the ages of Ram and Rohan after 5 years = 3x + 4x + 10 = 7x + 10 = 7 x 7 + 10 = 59 years
8. B) Area of circle = pir2 = 22/7 x 14 x 14 = 616 sq.cm.
Area of rectangle = 1166 – 616 = 550 sq.cm
Breadth of rectangle = 550/25 = 22cm.
Circumference of circle = pi x diameter = 22/7 x 28 = 88 cm.
Perimeter of rectangle = 2 (length + breadth) = 2 (25 + 22) = 94 cm.
Required sum = 88 + 94 = 182 cm.
9. A) If total maximum marks be x, then
x x 54/100 = 456 - 24 = 432 => x = 432 x 100/54 = 800
Minimum passing marks = 800 x 34/100 = 272
Required answer = 456 - 272 = 184
10. B) Sum of the angles of quadrilaterial = 360o 
3x + 4x + 5x + 6x = 360 = 18x = 360 = x = 360/18 = 20
Smallest angles of quadrilateral = 3 x 20 = 60o 
Smallest angles of triangle = 60 x 2/3 = 40o 
Largest angle of the triangle = 2 x 40 = 80o 
Third angle of triabgle = 180o - 40o - 80o = 60o 
Required answer = 60 + 120 = 180o
REASONING
Directions (1 – 5): Study the following information and answer the questions given below: 
Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1, A, B, C, D, E, and F are seated and all of them are facing South. In row -2, P, Q, R, S, T, and V are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given sitting arrangement each member seated in a row facing another member of the other row.
V sits third to the right of S. S faces F and F does not sit at any of the extreme ends of the line. D sits third to right of C. R faces C. The one facing E sits third to right of P. B and P does not sit at the extreme ends of the line. T is not an immediate neighbour of V and A is not an immediate neighbour of C.
1. Who amongst the following faces D?
a) T
b) P
c) Q
d) R
e) None of these
2. Who amongst the following represent the people sitting at extreme ends of the rows?
a) R, F
b) T, A
c) D, R
d) C, Q
e) S, A
3. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Which is the one does not belong to the group?
a) B – T
b) A – Q
c) C – S
d) F – P
e) D – R
4. How many persons are seated between R and T?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None
5. Which of the following is true regarding B?
a) B sits to the immediate left of C
b) B faces Q
c) B sits fourth from the extreme left end of the line
d) D and F are immediate neighbours of B
e) None is true
Directions (6 – 10): Study the following information to answer the given questions:
In a certain code, ‘more money in market’ is written as ‘zo li aa to’, ‘share in market profit’ is written as ‘vo to je li’, ‘making more profit now’ is written as ‘su je zo ka’, ‘now the market gains’ is written as ‘do li yo su’.
6. Which of the following does ‘vo’ stands for?
a) profit
b) in
c) share
d) market
e) in or profit
7. What is the code for ‘making’?
a) ka
b) su
c) je
d) zo
e) Can’t be determined
8. Which of the following is code for ‘gains’?
a) su
b) li
c) yo
d) do
e) yo or do
9. Which of the following can be the code for ‘the more you share’?
a) do yo zo vo
b) vo wi zo do
c) vo zo wi bu
d) yo je vo wi
e) su vo zo do
10. ‘to ka li aa’ is a code for which of the following?
a) share more in market
b) now share more gains
c) the gains in market
d) the gains in profit
e) making money in market
Answers:
1)a   2)b   3)e   4)b   5)d   6)c   7)a   8)e   9)b   10)e  
Solutions:
(1 – 5):
1. A)
2. B)
3. E)
4. B)
5. D)
(6 – 10):
From the given statement the codes are as follows
more – zo; money – aa; in – to; market – li; profit – je; share – vo; making – ka; now – su; the – do/yo; gains – do/yo.
6. C)
7. A)
8. E)
9. B)
10. E)