Mission IBPS Clerks - Mini Mock test 3

IBPS Clerks
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. As you all are aware of that IBPS has released the Admit cards for the recruitment of Clerks. Many of you may finish your preparation part and in the revision period. To boost your revision and pushing your confidence to the next level I am presenting the Mini Mock Tests for the upcoming IBPS Clerk Exams. The test consist of three subjects which are in mentioned in the preliminary exam pattern viz. English, Quantitative Aptitude and Reasoning each of 10 questions according to the latest pattern. Kindly make use of these!!!

ENGLISH

Directions (1 – 10): Fill in the blanks choosing the word that is most appropriate in the context of the passage.
At just (1) midnight on July 1, 1997 in a glittering and poignant ceremony, Hong Kong passed from being a jewel of the British empire to a (2) of a new global power. Hong Kong people (3) their city’s handover from the UK to China with (4) feelings: apprehension over the future, joy at a fresh start, sadness at seeing the British go, pride over returning to their motherland. On the eve of the handover, the stock market index, a key barometer of Hong Kong’s wealth, (5) at a record 15,200 points and today it (6) near the 21,000 mark. Being a part of a booming China almost guarantees that Hong Kong will remain (7). But mainland China is a (8) as well as a partner. China’s new ports, for example, will siphon trade (9) from Hong Kong and its lower labour costs will impact the jobs. However, there is little doubt that Hong Kong is fortunate to have become a part of China at a time when mainland China can provide (10) opportunity.
1.
a) recorded
b) near
c) close
d) past
e) quite
2.
a) component
b) premises
c) captive
d) merger
e) list
3.
a) encounter
b) decided
c) viewed
d) restrained
e) told
4.
a) flexible
b) emotional
c) mixed
d) changed
e) negative
5.
a) plunged
b) rose
c) valued
d) climbed
e) stood
6.
a) follows
b) pauses
c) fell
d) hovers
e) measure
7.
a) marginalised
b) prosperous
c) orderly
d) friendly
e) poor
8.
a) competitor
b) representative
c) adversary
d) colleague
e) member
9.
a) against
b) away
c) illegally
d) moving
e) through
10.
a) full
b) risky
c) lucky
d) unfair
e) immense
Answers:
1)d   2)a   3)c   4)c   5)e   6)d   7)b   8)a   9)b   10)e  

QUANTITATIVE APTITUDE

Directions (1 – 5): In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.
1. 5, 25, 120, 625, 3125, 15625
a) 15625
b) 625
c) 120
d) 5
e) None of the above
2. 2, 4, 12, 24, 72, 142, 432
a) 432
b) 12
c) 142
d) 72
e) None of the above
3. 97, 91, 86, 83, 79, 77, 76, 76
a) 86
b) 76
c) 91
d) 83
e) None of the above
4. 3, 7, 12, 28, 48, 112, 192, 448
a) 12
b) 112
c) 28
d) 7
e) None of the above
5. 7, 11, 11, 9, 15, 7, 19, 5, 23, 1
a) 5
b) 7
c) 1
d) 9
e) None of the above
Directions (6 – 10): In the following number series find the missing number which is marked as (?)
6. 24   14   26   ?   28   16   30
a) 13
b) 17
c) 15
d) 11
e) 20
7. 5   6   16   57   ?   1245   7506
a) 240
b) 248
c) 244
d) 250
e) 260
8. 2   9   ?   105   436   2195   13182
a) 32
b) 45
c) 40
d) 30
e) 25
9.  11   6   7   12   26   67.5   ?
a) 205.5
b) 195.5
c) 216.5
d) 200.5
e) 222.5
10. 3   ?   113   673   3361   13441   40321
a) 13
b) 14
c) 15
d) 16
e) 17
Answers:
1)c   2)c   3)d   4)e   5)c   6)c   7)b   8)d   9)a   10)e  
Solutions:
1. C) The numbers in the series are multiplied by 5 to get the next number.
125 should be in place of 120.
2. C) There are two alternate series and in each series, the numbers are multiplied by 6 to get the next number.
3. D) The difference between the consecutive numbers in the series decreases by 1 at each step
4. E) There are two alternate series and in each series, the numbers are multiplied by 4 to get the next number
5. C) There are two alternate series:
Series I: 7, 11, 15, 19, 23, (addition of 4)
Series II: 11, 9, 7, 5, 3 (subtraction of 2)
6. C) The series consists of two series 1 and 2:
Series 1 : 24   26   28   30
+2   +2   +2
Series 2 : 14   15   16  
+1    +1
7. B) The series is
5 × 1 + 12 = 6; 6 × 2 + 22 = 16; 16 × 3 + 32 = 57; 57× 4 + 42 = 244; 244 × 5 + 52 = 1245;
1245 × 6 + 62 = 7506.
8. D) The series is
(2 + 7) × 1 = 9; (9 + 6) × 2 = 30;
(30 + 5) × 3 = 105; (105 + 4) × 4 = 436;
(436 + 3) × 5 = 2195; (2195 + 2) × 6 = 13182
9. A) The series is:
11 × 0.5 + 0.5 = 6; 6 × 1 + 1 = 7; 7 × 1.5 + 1.5 = 12;
12 × 2 + 2 = 26; 26 × 2.5 + 2.5 = 67.5; 67.5 × 3 + 3 = 205.5
10. E) The series is:
3 × 8 7 = 17; 17 × 7 6 = 113; 113 × 6 5 = 673;
673 × 5 4 = 3361;
3361 × 4 3 = 13441; 13441 × 3 2 = 40321

REASONING

Directions (1 - 5). Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight members P, Q, R, S, T, U, V and W of a family are sitting around a circular table with all of them facing outwards. Each one of them like different brand of smart phones viz. Samsung, Apple, Microsoft, Sony, LG, HTC, Motorola and Lenovo. Three married couples are there in the family.
U is an immediate neighbour of her aunty W who does not sit next to S. R does not like Lenovo or Motorola. V does not like Microsoft or Motorola. S is the mother of P and T, and sits second to the left of T. W is the only sister-in-law of P whereas Q likes HTC and daughter-in-law of R. The two youngest members sit next to each other. The one likes the Apple sits between V and the one who likes LG. V is third to the left of S. The one who likes HTC sits between the persons who like Motorola and Lenovo Respectively. S’s husband and son sit next to her. Sony is not liked by V’s father. P who is the father of U and uncle of V, sits to the left of the person who likes Samsung.
1. Which of the following statements is true regarding the family?
a) P is the brother of W
b) R is the father-in-law of P
c) Q is the aunty of V
d) U and V are married couple
e) None of the above
2. Who among the following sits between Q and the one who likes Apple?
a) P
b) T
c) S
d) V
e) W
3. What is the position of the person who likes Sony with respect to the one who likes HTC?
a) Third to the right
b) Second to the left
c) Immediate left
d) Third to the left
e) Fourth to the left
4. Who among the following likes Microsoft?
a) W
b) U
c) V
d) X
e) T
5. Which of the following options represent a pair?
a) Y, X
b) W, T
c) W, R
d) S, U
e) None of the above
6. B is the husband of P. Q is the only grandson of E, who is wife of D and mother-in-law of P. How is B related to D?
a) Nephew
b) Cousin
c) Son – in – law
d) Son
e) None of these
7. Statement: E < F ≤ G = H > S 
Conclusions: I. G > S  II. F ≤ H
a) If only conclusion I follows
b) If only conclusion II follows
c) if either conclusion I or II follow
d) if neither conclusion I or II follow
e) if both the conclusions I and II follow
8. Statement: A ≤B < C; A ≥ D; C ≤ F 
Conclusions: I. D < C II. F ≥ D
a) If only conclusion I follows
b) If only conclusion II follows
c) if either conclusion I or II follow
d) if neither conclusion I or II follow
e) if both the conclusions I and II follow
9. Among A, B, C, D and E each having different amount of money, C has more money than only E. B has more money than D but less than A. Who among them has the highest amount of money?
a) B
b) A
c) D
d) Can’t be determined
e) None of these
10. Given that
1. A is the mother of B;
2. C is the son of A;
3. D is the brother of E;
4. E is the daughter of B.
The grandmother of D is
a) A
b) B
c) C
d) E
e) None of the above
Answers:
1)c   2)d   3)a   4)e   5)b   6)d   7)e    8)a   9)b   10)a  
Solutions:
(1 – 5):
1. C)
2. D)
3. A)
4. E)
5. B)
9. B) C has more money than only E
→ C > E (only)
Therefore C has money less than A, B and D
B has more money than D but less than A
→ A > B > D
Finally
A > B > D > C > E
Hence A has the highest money amount.
10. A)