Mission IBPS Clerks - Mini Mock test 2

IBPS Clerks
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. As you all are aware of that IBPS has released the Admit cards for the recruitment of Clerks. Many of you may finish your preparation part and in the revision period. To boost your revision and pushing your confidence to the next level I am presenting the Mini Mock Tests for the upcoming IBPS Clerk Exams. The test consist of three subjects which are in mentioned in the preliminary exam pattern viz. English, Quantitative Aptitude and Reasoning each of 10 questions according to the latest pattern. Kindly make use of these!!!
ENGLISH
Directions (1 – 5): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E), (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(A) Welcome too is the commitment that there would be no violence or loss of life of fishermen.
(B) Such a crisis may grip Tamil Nadu fishermen too one day, after the fishery resources in the Palk Bay are exhausted.
(C) The agreement between India and Sri Lanka on establishing a Joint Working Group on fisheries is a small step forward in resolving the dispute between fishermen of both countries.
(D) The real issue is how long trawlers from Tamil Nadu will continue to fish in Sri Lankan territorial waters, and how soon bottom trawling is ended.
(E) The points agreed on are important: a hotline between the Coast Guards of both countries, a meeting of the JWG once in three months, and a meeting of the fisheries ministers every six months.
(F) These measures are useful in getting Indian fishermen or their boats released from custody, but they are unlikely to have any immediate impact on the livelihood crisis facing the fishermen of northern Sri Lanka.
(G) In fact, such a mechanism had been in place until a few years ago to address problems that arose whenever fishermen from Tamil Nadu were arrested by Sri Lanka.
1. Which of the following should be the SIXTH sentence after rearrangement?
a) G
b) B
c) C
d) F
e) E 
2. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a) E
b) G
c) D
d) A
e) F
3. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
a) D
b) A
c) C
d) B
e) E
4. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
a) A
b) F
c) C
d) D
e) B
5. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
a) D
b) E
c) G
d) C
e) F
Directions (6 – 10): Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(A) This initiative was launched in September 2014 by Prime Minister Narendra Modi and the response from the manufacturers has also been pretty encouraging.
(B)  And this is exactly why Make in India has been launched.
(C)  India will soon go on to become the numero uno globally for FDI amongst the Asian countries and may surpass the USA as well.
(D)  Make in India, an invitation to manufacture in India, is an initiative by our government to help India become a major manufacturing hub globally.
(E)  The only thing require is ease of doing business in the country.
(F)   India is a country with vast potential, be it manpower or infrastructure.
6. which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
a) A
b) B
c) F
d) D
e) E
7. which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a) E
b) A
c) C
d) B
e) D
8. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
a) F
b) C
c) D
d) B
e) A
9. which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
a) B
b) D
c) E
d) F
e) C
10. which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
a) D
b) F
c) C
d) E
e) B
Answers:
(1 – 5): CGEAFBD
1)b    2)b   3)e   4)a   5)a  
(6 – 10): FEBDAC
6)c   7)a   8)d   9)b   10)c
QUANTITATIVE APTITUDE
1. Mohan invested 20% more than Sudheer. Sudheer invested 20% less than Mahesh. If the total sum of their investments is Rs.69069 then what amount did Mahesh invest?
a) Rs.24185
b) Rs.25025
c) Rs.26523
d) Rs.220625
e) Rs.21008
2. The circumferences of two circles are 264 metres and 352 metres respectively. What is the difference between the area of the larger circle and that of the smaller circle?
a) 3412 m2
b) 4132 m2
c) 4312 m2
d) 5312 m2
e) 5043 m2
3. Vinayak can do a piece of work in 36 days. Subhash can do the same piece of work in 48 days. Bhagat can do it in 42 days. Vinayak and Bhagat worked for 6 days and handed it to Subhash. Subhash worked for some days and handed it again to Vinayak and Bhagat 10 days before completing the work. For how many days did Subhash work?
a) 7 5/24 days
b) 8 8/21 days
c) 6 7/23 days
d) 7 9/22 days
e) 6 11/18 days
4. In a 50-litre pot, milk and water are in the ratio of 3 : 7. Another pot has milk and water in the ratio of 4 : 1. How many litres of the second variety of milk must be poured into 50 litres of the first variety so that the new mixture has milk and water in the ratio of 2 : 3?
a) 10.8 litres
b) 13.9 litres
c) 11.4 litres
d) 12.5 litres
e) 13.4 litres
5. The simple interest accrued on a certain sum is 16/25 of the sum. Find the rate and the time if both are numerically equal.
a) 2%, 2 years
b) 5%, 5 years
c) 6%, 6 Years
d) 7%, 7 years
e) 8%, 8 years
Directions (6 – 10): In each of the following questions, a question is asked followed by three statements. You have to study the questions and all the three statements given and decide whether any information provided in the statement(s) is/are redundant and can be dispensed with while answering the questions?
6. 8 men and 14 women are working together in a field. After working for 3 days, 5 men and 8 women leave the work. How many more days will be required to complete the work?
A. 9 men and 12 women together can complete the work in 18 days.
B. 16 men can complete two-thirds of the work in 16 days.
C. In a day, the work done by three men is equal to the work done by four women.
a) Any two of the three together are sufficient
b) B and C only
c) C only
d) B or C only
e) A or B or C
7. Which is the area of the given right-angled triangle?
A. Length of the diagonal is 5 cms.
B. Perimeter of the triangle is four times its base.
C. One of the angles of the triangle is of 60°.
a) C only
b) A and C only
c) B or C only
d) B and C both
e) A or B or C
8. Three friends X, Y and Z started a partnership business investing money in the ratio of 5 : 4 : 2 respectively for a period of 3 years. What is the amount received by X as the share in the total profit?
A. Total amount invested in the business is Rs 22,000,
B. Profit was distributed after a period of 2 years.
C. The average amount of profit earned per year is Rs 2,750.
a) A only
b) B only
c) C only
d) A or C only
e) A or B or C
9. How much time will the train ‘X’ take to cross another train ‘Y’ running in opposite directions?
A. Train ‘X’ crosses a signal pole in 6 seconds.
B. Ratio of the speeds of trains ‘X’ and ‘Y’ is 3 : 2.
C. Length of the two trains together is 500 metres.
a) A only
b) B only
c) C only
d) A and B only
e) The question cannot be answered even with the information in all the three statements.
10. What will be the cost of painting the four walls of a room with length, width and height 5 metres, 3 metres and 8 metres respectively? The room has one door and one window.
A. Cost of painting per square metre is Rs 25.00.
B. Area of window of 2.25 sq metres is half of the area of the door.
C. Area of the room is 15 sq metres.
a) A only
b) B and C together
c) A and B together
d) C only
e) All are required to answer the question
Answers:
1)b   2)c   3)b   4)d   5)e   6)e   7)b   8)d   9)e   10)d  
Solutions:
1. B) Let the amount invested by Mahesh be Rs.x
And the amount invested by Sudheer = 80x/100 = 4x/5
Amount invested by Mohan = 4x/5 × 120/100 = 24x/25
Now x + 4x/5 + 24x/25 = 69069 => (25 + 20 + 24)x/25 = 69069 => x = Rs.25025
Hence amount invested by Mahesh is Rs.25025
2. C) Let the circumference of the larger circle be 2ПR
And that of the smaller circle be 2Пr
Now 2ПR = 352 => R = (352 × 7)/(2 × 22) = 42
Thus, difference between the area of larger circle and that of the smaller circle
= ПR2 – Пr2 =П562 – П422 = П(562 – 422) = 22/7 × (1372) = 4312 m2
3. B) Work done by Vinayak and Bhagat in 6 days = 6 × (1/36 + 1/42) = 13/42
Work done by Vivek and Bhagat in last 10 days = 10 × (1/36 + 1/42) = 65/126
Therefore remaining work which is done by Subhash = 1 – (13/42 + 65/126) = 11/63
Time taken by Subhash on the work = 11/63 × 48 = 8 8/21 days
4. D)  In 50 litres mixture of first pot, the amount of milk = 50 × 3/10 = 15 liters
And amount of water = 50 × 7/10 = 35 liters
Let 5x litres mixtures from 2nd pot be poured into the first pot. In 5x litres, milk is 4x litres and water is x litre
Now, (15 + 4x)/(35 + x) = 2/3 => 3(15 + 4x) = 2(35 + x) => 45 + 12x = 70 + 2x => 10x = 70 – 45 => x = 2.5
Therefore required amount of mixture = 5 × 2.5 = 12.5 litres
5. E) Let the sum be Rs.x. Simple Interest = 16x/25
Let the rate be r% and time be r years
According to the question,
16x/25 = x × r × r/100 => 16/25 × 100 = r2 => r = 8
Rate = 8% and time = 8 years
6. E)
7. B) Let the length and breadth of the rectangle be l and b respectively.
A => l2 + b2 = 25; B => l + b + h = 4b or l = 3b – 5
C => Ratio between l and b is given. After combining any of the above two statements, we get the values of l and b. Hence any of them can be dispensed with.
8. D) When investment ratio is given, the amount of profit can be found out with the help of C only.
9. E)
10. D) The area of four walls can be easily determined with the help of the data given in the question. Now the area of the windows and door with the help of (B) can be subtracted in the calculated area and then multiplied with the cost given in (A).
REASONING
1. How many such pairs of letters are there in the word ‘COMPUTERS’ each of which has as many letters between them as in the English alphabet?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three
Directions (2 – 4): Study the following information to answer the given questions :
In a five letter English word (which may or may not be a meaningful English word). There are two letter between S and N. E is not placed immediately next to S. There is only one letter between O and E. E is not placed immediately next to T. E is towards the right of O.
2. Which of the following words will be formed based on the given conditions ?
a) ENOTS 
b) SOTEN 
c) ENOST 
d) STOEN 
e) STONE
3. How many letter/s between S and E ?
a) One 
b) Two 
c) Three 
d) Four 
e) None of these
4. Which of the following is correct with respect to the word thus formed ?
a) T is at one of the extreme ends of the words. 
b) O is not placed immediately next to T.
c) E is third to the right of T. 
d) N is second to the left of S. 
e) None of these
Directions (5 - 6): Study the following information carefully and answer the questions given below:
B is brother of C and D is son of B. E is daughter of C and F is spouse of A. A is father of C. G is spouse of B and H is father of G.
5. Who among the following is grandmother of D?
a) F
b) G
c) H
d) A
e) None of the above
6. How is E related to G?
a) Nephew
b) Son
c) Niece
d) Daughter
e) None of the above
Directions (7 - 10): In each question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Give Answer
a) If only conclusion I follows.
b) If only conclusion II follows.
c) If either conclusion I or II follows.
d) If neither conclusion I nor II follows.
e) If both conclusion I and II follow.
7. Statements: 
     Some ratios are percent.
     All per cent are fractions.
     No fraction is a section.
      Conclusions:
     I. No section is a per cent.
     II. All ratios being fractions is a possibility.
8. Statements: 
      All metals are plastics.
      All plastics are ores.
      Some ores are woods.
      Conclusions:
      I.All woods being metals is a possibility.
      II.No ore is a metal.
9. Statements:  
      Some ratios are per cent.
      All per cent are fractions.
      No fraction is a section.
      Conclusions:
      I.All sections being ratios is a possibility.
      II.At least some fraction are ratios.
10. Statements:  
      All metals are plastics.
      All plastics are ores.
      Some ores are woods.
      Conclusions:
      I.At least some metals are woods.
      II.All plastics being woods is a possibility.
Answers:
1)e   2)e   3)c   4)c   5)a   6)c   7)e   8)a    9)e   10)b  
Solutions:
1. E) 
So such pairs are MR, MS, RS, RT, RU
(2 – 5):
The five letter is ------> S T O N E
2. E)
3. C)
4. C)
(5 – 6):
5. A)
6. C)
7. E)
8. A)
9. E)
10. B)