Mission IBPS Clerk - Mini Mock Test 1

Mentor for Bank Exams
IBPS CLERKS
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. As you all are aware of that IBPS has released the Admit cards for the recruitment of Clerks. Many of you may finish your preparation part and in the revision period. To boost your revision and pushing your confidence to the next level I am presenting the Mini Mock Tests for the upcoming IBPS Clerk Exams. The test consist of three subjects which are in mentioned in the preliminary exam pattern viz. English, Quantitative Aptitude and Reasoning each of 10 questions according to the latest pattern. Kindly make use of these!!!

ENGLISH:

Directions (1 – 10): In the following questions each sentence has two blanks, each blank indicating that something has been committed. Choose the set of words for the blanks which best fits the meaning of the sentence as a whole:
1. An analysis of booking data ______ by online travel portal has shown 40percent of city residents ____ for hill stations for weekend breaks.
a) conduct, opted
b) conducted, opt
c) given, opted
d) collected, opted
e) conducted, choose
2.   Mobile operators are allowed to ______ network infrastructure like cell-phone towers, which has ___ them reduce cost, but not air waves.
a) sharing, helping
b) shared, helped
c) share, helped
d) collect, help
e) collect, helped
 3. I _______ a friend named Ankur who _______ a horse ranch in the city
a) have, owns
b) got, sells
c) need, holds
d) possess, runs
e) has, buys
4.  Traffic was ______ on the expressway on Saturday as local residents _____ the road.
a) disturbed, blocked
b) disrupted, blocked
c) blocked, stopped
d) jammed, blocked
e) disrupting, blockage
5. The incident ____ place when victim, asked a _____ of youths for money.
a) had, group
b) take, group
c) took, group
d) took, agitation
e) was taken, group
6. Right from the earliest ages, India’s ____ developed a sense of unity and ______ among its people.
a) people, diversity
b) rulers, commitment
c) culture, commonness
d) population, diversification
e) heritage, disparity
7. _______ there is a widespread ___ among the educated youth which makes them increasingly alienated.
a) Luckily, dedication
b) Co-incidentally feeling
c) Obviously, enthusiasm
d) Unfortunately, frustration
e) Nevertheless, optimism
8. The problem of another ______ war has assumed great urgency because of the _____ of nuclear weapons.
a) fighting, destruction
b) preventing, invention
c) precipitating, disarmament
d) stopping, need
e) winning, growth
9. In many countries ______ development arising out of fast technological _______ has led to some problems.
a) meagre, inventions
b) cultural, practices
c) agricultural, development
d) optimum, intervention
e) excessive, progress
10. Shyness is _____ through abnormal behaviour in various ________.
a) manifested, ways
b) removed, people
c) shown, kind
d) developed, things
e) enhanced, aspects
1)b   2)c   3)a   4)b   5)c   6)c   7)d   8)b   9)e   10)a  

QUANTITATIVE APTITUDE:

Directions (1 – 5): Study the following information and answer the questions followed:
Number of students enrolled in 6 different courses of an Institute during 6 different years (in thousands)
Courses
MBBS
Engineering
Arts
Commerce
Psychology
Years
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
2008
7.2
6.3
13.3
3.2
15.5
6.1
12.6
4.1
2.7
1.1
2009
6.6
4.2
18.4
4.2
18.9
6.3
18.4
4.3
3.8
2.2
2010
10.6
5.8
27.4
12.8
23.2
8.8
19.3
10.3
5.7
3.5
2011
13.6
7.9
21.4
13.4
26.6
9.2
12.6
4.4
8.9
4.8
2012
16.8
6.4
12.6
5.2
27.9
12.4
24.4
6.2
14.8
3.2
2013
17.2
5.2
13.4
3.2
35.8
5.9
10.6
5.1
6.6
1.8
1. What is the average number of boys enrolled in all the courses in the year 2008? (in thousands)
a) 10.26
b) 9.26
c) 10.62
d) 11.26
e) None of these
2. What is the average number of girls enrolled in engineering during all the years? (in thousands)
a) 6.5
b) 7
c) 7.5
d) 8
e) None of these
3. The difference between the number of boys and girls enrolled in commerce during the years 2008, 2009 and 2010 (in thousands) is
a) 21.6
b) 316
c) 31.6
d) 216
e) None of these
4. By what percent is the number of boys enrolled in Psychology in 2012 is more than that girls in the same course and in the same year?
a) 360.5
b) 260.5
c) 262.5
d) 362.5
e) None of these
5. In the given years in which course the number of boys enrolled showed a consistent increase?
a) Commerce
b) Arts
c) MBBS
d) Psychology
e) Engineering
Directions (6 – 10): Study the following information and answer the questions followed:
In a college there are 900 students who are doing Post Graduation (PG) in any one of the subjects, out of the five different subject’s viz. Zoology, Botany, Mathematics, Physics and Statistics. The ratio between the boys and the girls among those is 5:4 respectively. 20% of the total girls are doing PG in Zoology and 25% of the total girls are doing PG in Statistics. Total number of students doing PG   in Botany is 220. Total students who are doing PG in mathematics is 150. Respective ratio between the number of girls and the number of boys doing PG in Statistics is 2:3. Twenty percent of the total number of boys are doing PG in Botany. The ratio between the number of girls and boys doing PG in Mathematics is 1:2 respectively. There are equal number of boys and girls who are doing PG in Physics.  180 students are doing PG in Zoology.
6. What is the total number of students doing PG in Physics and Statistics together?
a) 400                                  
b) 300                         
c) 350                        
d) 250                             
e) None of these
7. What is the respective ratio between the boys doing PG in Mathematics and the number of girls doing PG in Botany?
a) 3:4                                   
b) 6:1                          
c)  5:6                          
d) 2:3                             
e) None of these
8. What is the difference between the boys doing PG in Zoology and the number of girls doing PG in Mathematics?    
a) 50                                   
b) 60                              
c) 30                         
d) 40                              
e) None of these
19. In which PG course the number of girls is the highest and in which course the number of boys is the lowest (respectively)?
a) Botany and Mathematics                
b) Mathematics and Physics                  
c) Botany and Zoology   
d) Botany and Physics                          
e) Statistics and Physics
10. Number of girls doing PG in Statistics is what percent of the number of boys doing PG in Physics?   
a) 250                                    
b) 280                             
c) 310                         
d) 320                            
e) 200
Solutions:
1. A) Required average = (7.2 + 13.3 + 15.5 + 12.6 + 2.7)/5 = 51.3/5 = 10.26 thousand
2. B) Required average = (3.2 + 4.2 + 12.8 + 13.4 + 5.2 + 3.2)/6 = 42/6 = 7 thousand
3. C) Years 2008, 2009 and 2010 Commerce:
Boys => 12.6 + 18.4 + 19.3 = 50.3 thousand
Girls => 4.1 + 4.3 + 10.3 = 18.7 thousand
Therefore difference = 50.3 – 18.7 = 31.6 thousand
4. D) Required percentage = (14.8 – 3.2)/3.2 × 100 =  11.6/3.2 × 100 = 362.5
5. B) It can be determined by observing the table
6. C) Total number of students in Physics and statistics together = 50+50+100+150 = 350
7. C) Required ratio = 100:120 = 5:6
8. A) Required difference = 100-50 = 50
9. D) Botany Girls = 120
Physics Boys = 50
10. E) Required percentage = 100/50 *100 = 200
REASONING:

Directions (1 – 5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent people. In Row-1, V, W, X, Y and Z are seated and all of them are facing south. In Row-2, H, I, J, K and L are seated and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.
Y is sitting to the immediate left of W. H is to the immediate left of person who faced V. L is sitting third to the right of J. Z is at the extreme end of the line. X faces L. W is sitting second to the right of the person who faces K. J is at the extreme end of the line.
1. Who among the following is sitting second to the left of V ?
a) Y
b) X
c) W
d) Z
e) None of these
2. Who amongst the following sit at the extreme ends of the two rows?
a) I, J, W, Z
b) X, Z, J, L
c) W, X, K, J
d) Z, Y, J, H
e) W, Z, J, L
3. Which of the following statements is true regarding K ?
a) K sits third to the right of J
b) K is not an immediate neighbour of H
c) K sits second to the left of I
d) K faces Y
e) There are three persons to the left of K
4. Which of the following statements is true regarding J ?
a) J is at extreme right position
b) J is sitting between H and L
c) J faces V
d) K is an immediate neighbour of J
e) None is true
5. Who among the following sits exactly between X and Y ?
a) W
b) V
c) Z
d) Can’t be determined
e) There is no person between X and Y
Directions (6 – 10): Study the following information and answer the questions given below:
Seven friends Ajay, Bhargav, Chaitanya, Dinesh, Eswar, Farukh and Gautam joined in different sports courses viz, Cricket, Football, Tennis, Table Tennis, Golf, Volley Ball and Basket Ball on seven different days of the same Monday to Sunday, but not necessarily in the same order.
Only three friends joined after Dinesh. Only two friends joined courses between Dinesh and the one who joined in Tennis. Only three friends joined course between the persons who joined Tennis and Table Tennis. Only one friend joined between Gautam and the person who joined in Golf. Gautam joined the courses neither Tuesday nor Wednesday. Gautam nor Eswar joined in Table Tennis. Only three friends joined between Gautam and Chaitanya. Ajay joined the course on the day immediately before the one who joined in Basket Ball. Neither Dinesh nor Eswar joined in Basket Ball. Bhargav joined in Football. Ajay did not joined in Volley Ball.
6. On which of the following days of the week Ajay did join the sports course?
a) Tuesday
b) Monday
c) Friday
d) Wednesday
e) Thursday
7. Who among the following did join in Tennis?
a) Ajay
b) Dinesh
c) Farukh
d) Gautam
e) Eswar
8. Who among the following joined in Table Tennis?
a) Chaitanya
b) Dinesh
c) Farukh
d) Ajay
e) Either Ajay or Farukh
9. Which of the following combinations of Day – Person – Course is not correct?
a) Wednesday – Farukh – Table Tennis
b) Saturday – Gautam – Volley Ball
c) Thursday – Dinesh – Golf
d) Monday – Chaitanya – Tennis
e) Friday – Bhargav – Foot Ball
10. Who among the following joined the course on the last day of the week i.e, Sunday?
a) Eswar
b) Farukh
c) Chaitanya
d) Gautam
e) Bhargav
Solutions:
(1 – 5):
1. D)
2. A)
3. C)
4. E)
5. B)
(6 – 10):
Day
Person
Course
Monday
Ajay
Cricket
Tuesday
Chaitanya
Basket Ball
Wednesday
Farukh
Table Tennis
Thursday
Dinesh
Golf
Friday
Bhargav
Football
Saturday
Gautam
Valley Ball
Sunday
Eswar
Tennis
6. B)
7. E)
8. C)
9. D)
10. A)