English Quiz for Bank Exams

Mentor for Bank Exams
English Quiz
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am sharing English Quiz for Bank Exams. This will help you as a part of your preparation for the bank exams like IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB and other competitive exams. Kindly make use of these!!!
Directions (1 – 5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will he in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is ‘5’. (Ignore errors of punctuation, if any).
1. There cannot be any situation where/ (1) somebody makes money in an asset/ (2) located in India and does not pay tax / (3) either to India or to the country of this origin. / (4) No error (5)
2. India has entered a downward spiral / (1) of an aggressive monetary tightening policy / (2) and law abide sectors are subjected to / (3) saved amounts of multiple taxes. / (4) No error (5)
3. The bank may have followed / (1) an aggressive monetary tightening policy / (2) but it’s stated aim of / (3) curbing inflation have not been achieved. / (4) No error (5)
4. Equal opportunities for advancement / (1) across the length and breadth / (2) of an organization will / (3) keep many problems away. / (4) No error (5)
5. A customized data science degree / (1) is yet to become / (2) a standard programme / (3) to India’s premier educational institutes. / (4) No error (5)
Directions (6 – 10): Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), and (5) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
1. In the first decade after independence, gender equality was recognized as a significant problem and a greater amount of effort went into assuring that exploitation of women would be identified and responded to with proper measures.
2. Prior to the enactment of these laws, professionals and politicians were extremely reluctant to identify the necessary legal measures needed to boost equality of the sexes.
3. Between 1952 and 1962, several laws were designed to bring about equality to women.
4. Justice to women has to be recognized publicly so that human service professionals could respond with proper action.
5. But after India became a republic, our new power-holders came to believe that woman’s equality was no longer a ‘family matter’ but a social problem.
6. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) 5
7. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) 5
8. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) 5
9. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) 5
10. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) 5
Directions (11 – 14): In each one of the following sentences, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five pairs of words denoted by numbers (1), (2), (3), (4) and (5). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make it, meaningfully complete.
11. The product of a ______ religious home, he often found ______ in prayer.
a) conscientious, befuddlement
b) devoutly, solace
c) vigorously, comfort
d) fervidly, reassurance
e) pious, answers
12. Unruly people may become when they are treated with by those around them.
a) angry, kindness
b) placated, obeisance
c) peaceful, abuse
d) riveted, change
e) dangerous, love
13. With the current wave of crime, tourists are to make sure their passports are secure, otherwise they should be ready for the consequences.
a) required, best
b) urged, worst
c) exhorted, offensive
d) invited, repressible
e) permitted, deplorable
14. The presence of armed guards us from doing anything disruptive and hence, we did not.
a) defeated, upbraid
b) excited, chide
c) irritated, reprimand
d) prevented, retaliate
e) encouraged, castigate
Answers:
1)d   2)c   3)d   4)b   5)d   6)e   7)d   8)a   9)c   10)b   11)b   12)b   13)b   14)d