English Quiz for Bank Exams

English Quiz
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am sharing English Quiz for Bank Exams. This will help you as a part of your preparation. Kindly make use of these!!!
Directions (1 – 10): In the following passages there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
Economic backwardness of a region is (1) by the co-existence of unutilized or underutilized (2)on the one hand, and (3)natural resources, on the other. Economic development essentially means a process of (4) change whereby the real per capita income of an economy (5) over a period of time. Then, a simple but meaningful question arises: what causes economic development? Or what makes a country developed? This question has absorbed the (6) of scholars of socio-economic change for decades. Going through the (7) history of developed countries like America, Russia and Japan, man is essentially found as (8) in the process of economic development. Japan, whose economy was (9) damaged from the ravages of the Second World War, is the clearest example of our time to (10) kingpin role in economic development.
1.
a) developed
b) cured
c) improved
d) enhanced
e) characterised
2.
a) sources
b) finances
c) funds
d) manpower
e) industries
3.
a) exhaustive
b) unexploited
c) abundant
d) indefinite
e) unreliable
4.
a) upward
b) drastic
c) negligible
d) incredible
e) sudden
5.
a) diminishes
b) degenerates
c) increases
d) succumbs
e) stabilizes
6.
a) plans
b) attempts
c) attention
d) resources
e) strategy
7.
a) existing
b) glorious
c) ancient
d) economic
e) discouraging
8.
a) pivotal
b) neutral
c) insignificant
d) enchanted
e) vicious
9.
a) increasingly
b) always
c) gradually
d) deliberately
e) badly
10.
a) enlighten
b) validate
c) negate
d) underestimate
e) belittle
Directions (11 – 15): In each sentence below four words that the printed in bold have been lettered (A), (B), (C), (D) and (E). One of them may be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word, which is wrongly spelt or inappropriate if there is any. The letter of that word is the answer. If all the words, which are written in bold, are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence, mark (E) as the answer ie All correct.
11. Gandhiji is known A)/ for his successful B)/ afforts C)/ to liberate D)/ India. All correct E)
12. The cruelties A)/ of history B)/ are perpetrated C)/ in the name of nobal D)/ causes. All correct E)
13. The fear of universal A)/ destruction B)/ hangs C)/ over us like a dark cloud D)/. All correct E)
14. The environment has a profounde A)/ influence B)/ on the way a Society C)/ develops D)/. All correct E)
15. The atmosphere A)/ was fragrent B)/ with the scent C)/ of rose flowers D)/. All correct E)
Answers:
1)e   2)d   3)b   4)b   5)c   6)c   7)d   8)e   9)a   10)b   11)c   12)d   13)e   14)a   15)b
Solutions:
11. C) The correct spelling is ‘efforts’.
12. D) The correct spelling is ‘noble’.
13. E) All correct.
14. A) The correct spelling is ‘profound’.
15. B) The correct spelling is ‘fragrant’.