Reasoning Quiz on Input – Output for Bank PO/Clerk Exams

Mentor for Bank Exams
Input-Output
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am posting Reasoning Quiz on Input – Output for Bank PO/Clerk Exams. The aspirants who are preparing for IBPS Clerk, IBPS PO, IBPS RRB and other bank exams can make use of this quiz.
Directions (1 – 5): Study the given information carefully and answer the given questions:
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and its rearrangement (All the numbers are two-digit numbers):
Input:         32 expert care 27 38 rain none 43 24 goal
Step I:        care expert 27 38 rain none 43 24 goal 32
Step II:       expert care 27 38 rain none 43 goal 32 24
Step III:     goal expert care 27 38 rain none 32 24 43
Step IV:     none goal expert care 38 rain 32 24 43 27
Step V:      rain none goal expert care 32 24 43 27 38
And Step V is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.
Input:    rules find 42 52 east 19 there main 21 35 dear 63
1. In step III, which element appears between ‘rules’ and ‘35’?
a) Both ‘19’ and ‘there’
b) Only ‘there’
c) ‘19’, ‘there’ and ‘main’
d) Both ‘19’ and ‘main’
e) None of these
2. What is the position of ‘dear’ to the left of ‘35’ in Step IV?
a) Sixth
b) Fifth
c) Seventh
d) Eighth
e) None of these
3. How many elements are there between ‘main’ and ‘42’ in the last step?
a) Three
b) Four
c) Five
d) Six
e) None of these
4. Which is the fourth element to the left of the seventh element from the left end in the second-last step?
a) main
b) rules
c) 19
d) 52
e) None of these
5. How many steps will be required to complete the arrangement?
a) Six
b) Seven
c) Five
d) Eight
e) None of these
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and rearrangement:
Input: either on 2 6 floor 5 some 3 hen 4
Step I: some 4 either on 2 6 floor 5 3 hen
Step II: on 2 some 4 either 6 floor 5 3 hen
Step III: hen 3 on 2 some 4 either 6 floor 5
Step IV: floor 5 hen 3 on 2 some 4 either 6
Step V: either 6 floor 5 hen 3 on 2 some 4
And Step V is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.
Input: 5 position height 9 extreme following 4 rule 7 8 short 6
6. Which of the following is sixth from the right end in Step IV?
a) short
b) 5
c) following
d) 7
e) none of these
7. How many steps will be required to complete the arrangement?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
e) None of these
8. What is the position of ‘9’ in the second last step?
a) Third from the right
b) Fourth from the right
c) Fifth from the left
d) Second from the left end
e) None of these
9. Which of the following is fifth to the right of ‘position’ in Step III?
a) height
b) 4
c) rule
d) 5
e) None of these
10. What is the position of ‘height’ in the last step?
a) Fifth from the right end
b) Fifth from the left end
c) Eighth from the left end
d) Ninth from the right end
e) None of these
Directions (11 – 15): When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and rearrangement:
Input: Ice 705 890 Panther Understand 77 15 Rain 145 Break 672
Step – 1: 15 Ice 705 890 Panther Understand 77 Rain 145 Break 672
Step – 2: 15 Ice 77 705 890 Panther Understand Rain 145 Break 672
Step – 3: 15 Ice 77 Rain 705 890 Panther Understand 145 Break 672
Step – 4: 15 Ice 77 Rain 145 705 890 Panther Understand Break 672
Step – 5: 15 Ice 77 Rain 145 Break 705 890 Panther Understand 672
Step – 6: 15 Ice 77 Rain 145 Break 672 705 890 Panther Understand
Step – 7: 15 Ice 77 Rain 145 Break 672 Panther 705 890 Understand
Step – 8: 15 Ice 77 Rain 145 Break 672 Panther 705 Understand 890
Step – 8 is the last step of the given Input
Answer the question for the below input:
Input – Current 56 846 145 Direction Invest 485 Rope 81 Magic 289
11. How many steps are needed to arrange the given input?
a) Eight
b) Six
c) Seven
d) Nine
e) None of these
12. Which of the following is the last step of the given input?
a) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Direction 485 Current 846
b) 56 Rope 81 Magic 145 Current 289 Invest 485 Direction 846
c) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 485 Direction 846
d) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 485 846 Direction
e) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 846 Direction 485
13. Which of the following Is the last but one step?
a) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 485 Current 289 Direction 846
b) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 485 846 Direction
c) 56 Rope 81 Invest 145 Magic 289 Current 485 Direction 846
d) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 846 Direction 485
e) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 485 Direction 846
14. How many steps are there between the given steps?
“56 Rope 81 Current 846 145 Direction Invest 485 Magic 289”
“56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 846 Direction 485”
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None of these
15. Which of the following represents the sixth step of the given Input?
a) 56 Rope 81 Magic 145 Invest Current 846 Direction 289 498
b) 56 Rope 81 Magic 145 Invest Current 812 Direction 485 289
c) 56 Rope 81 Magic 127 Invest Current 846 Direction 485 289
d) 56 Rope 81 Magic 145 Invest 289 Current 846 Direction 485
e) 56 Rope 81 Magic 145 Invest Current 846 Direction 485 289
Answers:
1)c   2)d   3)b   4)e   5)a   6)a   7)b   8)d   9)d   10)b   11)d   12)c   13)b   14)c   15)e
Solutions:
(1 – 5):
Input: rules find 42 52 east 19 there main 21 35 dear 63
Step I: dear rules find 42 52 east 19 there main 35 63 21
Step II: east dear rules find 52 19 there main 35 63 21 42
Step III: find east dear rules 19 there main 35 63 21 42 52
Step IV: main find east dear rules 19 there 63 21 42 52 35
Step V: rules main find east dear 19 there 21 42 52 35 63
Step VI: there rules main find east dear 21 42 52 35 63 19
1. C)
2. D)
3. B)
4. E)
5. A)
(6 – 10):
Input: 5 position height 9 extreme following 4 rule 7 8 short 6
Step I. short 5 position height 9 extreme following 4 rule 7 8 6
Step II. rule 4 short 5 position height 9 extreme following 7 8 6
Step III. position 8 rule 4 short 5 height 9 extreme following 7 6
Step IV. height 6 position 8 rule 4 short 5 9 extreme following 7
Step V. following 9 height 6 position 8 rule 4 short 5 extreme 7
Step VI. extreme 7 following 9 height 6 position 8 rule 4 short 5
6. A)
7. B)
8. D)
9. D)
10. B)
(11 – 15):
11. D)
12. C)
13. B)
14. C)
15. E)