Quantitative Aptitude Quiz - Data Interpretation

Mentor for Bank Exams
Data Interpretation
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am presenting the Quantitative Quiz on Data Interpretation.This will be helpful in the preparation of upcoming bank exams like IBPS PO, Clerk and RRB. Kindly Make use of these!!!
Directions (1 – 5): Study the following information and answer the questions followed:
Books published by various Publication in various years: 
Mentor for Bank Exams
1. What is the total number of books published by all publications in 2008?
a) 3056
b) 3082
c) 3098
d) 3040
e) None of these
2. What is the respective ratio between the number of books published by Upkar in 2003 and Kiran in 2009?
a) 1 : 3
b) 2 : 5
c) 2 : 3
d) 3 : 5
e) None of these
3. What is the average number of books published by all publications in 2007?
a) 503
b) 515
c) 511
d) 518
e) None of these
4. The number of books published by Prakash publication in 2005  is approximately what percent of number of books published by the same publication in all the years?
a) 25%
b) 29%
c) 16%
d) 11%
e) 20%
5. What is the difference between the number of books published by Arihant publication in 2004 and Kiran publication in 2008?
a) 582
b) 573
c) 585
d) 578
e) None of these
Directions (6 – 9): Study the following Pie chart carefully and answer the questions followed:
Percentage distribution of teachers, teaching six different subjects
Total number of teachers = 1800
Mentor for Bank Exams
6. If 2/9th of the teachers who teach Physics are female then the number of male teachers teaching Physics is approximately how much percent of total teachers teaching Chemistry?
a) 577
b) 42
c) 63
d) 69
e) 51
7. What is the total number of teachers teaching Chemistry, English and Biology?
a) 1226
b) 1116
c) 1176
d) 998
e) None of these
8. What is the respective ratio between the total number of teachers teaching English and Physics together to the number of teachers teaching Maths and Biology together?
a) 25 : 44
b) 33 : 34
c) 23 : 33
d) 44 : 25
e) None of these
9. What is the difference between the total number of teachers teaching Physics and Hindi together and total number of teachers teaching English and Biology together?
a) 252
b) 350
c) 482
d) 352
e) None of these
Directions (10 – 14): Study the following table and answer the questions followed below:
In the given years number of persons taking new loans from different banks and approximate; percentage of defaulters in them
Mentor for Bank Exams
10. In the year 2008, approximately how many defaulters were there among the people who took loan from Bank S?
a) 6490
b) 6210
c) 5020
d) 6550
e) 5580
11. What was the approximate difference between the defaulters in Bank Q in year 2006 and year 2007?
a) 175
b) 125
c) 190
d) 205
e) 140
12. In which of the following years the number of defaulters in Bank R was maximum in the given years?
a) 2007
b) 2008
c) 2009
d) 2012
e) None of these
13. In which of the following years was the difference between the number of defaulters of Bank P in comparison to previous year the maximum?
a) 2010
b) 2008
c) 2009
d) 2007
e) None of these
14. What was the approximate total number of defaulters in Bank T in 2009 and 2010?
a) 14110
b) 13620
c) 13250
d) 14670
e) 15330
Directions (15 – 19): Read the following Pie chart carefully and answer the questions given below:
Percentage distribution of total marks obtained by two students A and B and maximum marks in each subject is 200.
Mentor for Bank Exams
15. What is the total marks obtained by student A in Hindi, Maths and English?
a) 458
b) 454
c) 459
d) 461
e) 465
16. The marks obtained by student A in Physics is what percent more than the marks obtained by him in Chemistry?
a) 148
b) 140
c) 142
d) 146
e) 160
17. How much percentage marks did student A obtain in Physics, Maths and English?
a) 72.5
b) 75
c) 70.8
d) 74.2
e) 80
18. What is the respective ratio between the marks obtained by student A in Biology and marks obtained by students B in Hindi?
a) 31 : 33
b) 30 : 37
c) 32 : 39
d) 34 : 35
e) 33 : 37
19. What is the average marks obtained by students A and B in Biology?
a) 83
b) 85
c) 79
d) 77
e) 81
Answers:
1)d   2)a   3)c   4)e   5)c   6)a   7)b   8)d   9)a   10)b   11)a   12)c   13)d   14)c   15)c   16)b   17)a   18)d   19)e
Solutions:
1. D) Total number = 480 + 448 + 982 + 825 + 305 = 3040
2. A) Required Ratio = 240 : 720 = 1 : 3
3. C) Required average = 2555/2 = 511
4. E) Required percentage = 940/4650 x 100 = 20% approx.
5. C) Difference = 890 – 305 = 585
 6. A) Total number of teachers teaching Physics = 306
Number of females teaching Physics = 306 x 2/9 = 68
Hence, number of male teachers teaching Physics = 238
Threfore Number of teachers teaching Chemistry = 414
Required Percentage = 238/414 x 100 = 57% (approx.)
7. B) Total number = 414 + 486 + 216 = 1116
8. D) total number of teachers teaching English and Physics together = 792
Total number of teachers teaching Maths and Biology together = 450
Required ratio = 792/450 = 44 : 25
9. A) Total number of teachers teaching Physics and Hindi = 450
Total number of teachers teaching English and Biology = 702
Difference = 702 – 450 = 252
10. B) Req. Number = 29565 x 21/100 = 6210 (approx.)
11. A) Difference = 2371 – 2196 = 175 (approx.)
12. C)
13. D)
14. C) Total number = 6868 + 6383 = 13250 (approx.)
15. C) Total number = 459
16. B) Percentage increase = 119/85 x 100 = 140%
17. A) Req. Percentage = 435/600 x 100 = 72.5
18. D) Ratio = 102 : 105 = 34 : 35
19. E) Average marks = 162/2 = 81
Thanks for visiting.
Keep visiting daily.
Like my Facebook Page