Reasoning High Level Puzzles - IBPS PO, Clerk, RRB


Mentor for Bank Exams
Reasoning Puzzles (High Level)
Dear Readers,
Welcome to Mentor For Bank Exams. Here I am posting Reasoning Quiz on High Level Puzzles. Aspirants who are appearing for upcoming bank exams like IBPS PO, Clerk, RRB can make use of these.
Directions (1 – 7): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Seven representatives – Punjabi, Marathi, Kashmiri, Bihari, Gujrati, Tamil and Rajasthani are sitting in a straight line facing north listening 'Mann Ki Baat' in Science auditorium. Each one of them has been accommodated on a different floor in the same guest house which is numbered from one to seven.
Marathi sits fourth to the left of the person living on the 6th floor. Either Marathi or the person living on the 6th floor sits at the extreme ends of the line.
Only one person sits between Marathi and Rajasthani. Rajasthani lives on the 3rd floor. The person living on the 1st floor sits third to right of Bihari. Bihari is not an immediate neighbour of Rajasthani. Only one person lives between Gujarati and the person who lives on the 2nd floor.
Punjabi and Kashmiri are immediate neighbours of each other. Punjabi does not live on the 6th floor. One who lives on the 5th floor sits third to right of the one who lives on the 7th floor.
1. Who amongst the following lives on the 4th floor?
a) Punjabi
b) Marathi
c) Kashmiri
d) Bihari
e) Tamil
2. On which of the following floors does Gujarati live?
a) 1st
b) 2nd
c) 5th
d) 6th
e) 7th
3. How many floors are there between the floors on which Tamil and Punjabi live ?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None
Directions (4 – 5): Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
4.
a) Rajasthani
b) Gujrati
c) Bihari
d) Punjabi
e) Marathi
5.
a) Gujrati – 2nd floor
b) Kashmiri – 7th floor
c) Tamil – 3rd floor
d) Bihari – 5th floor
e) Marathi – 6th floor
6. Which of the following is true with respect to the given arrangement?
a) The one who lives on the 5th floor is an immediate neighbour of Bihari.
b) Tamil lives on the 1st floor.
c) Gujrati sits second to the left of the person who lives on the 2nd floor.
d) Kashmiri and Tamil are immediate neighbours of each other.
e) The one who lives on the 4th floor sits at one of the extreme ends of the line.
7. If all the persons are made to live in alphabetical order from the bottom-most floor to the topmost floor (i.e, Bihari lives on the 1st floor, Gujrati lives on the 2nd floor and finally Tamil lives on the 7th floor), who would still live on the same floor as the original arrangement ?
a) Kashmiri
b) Tamil
c) Punjabi
d) Gujrati
e) Bihari
Directions (8 – 14): Study the following information and answer the questions given below.
Eight friends – P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table not necessarily in the same order. Three of them are facing outward while five are facing towards the centre. There are equal number of males and females in the group.
R is facing the centre. T is sitting third to the right of R. U is sitting third to the left of T. Three persons are sitting between U and Q. The immediate neighbours of Q are females. V is sitting third to the right of U. S is sitting third to the right of P. P is not an immediate neighbour of T. The immediate neighbours of T are males and are facing the centre. The immediate neighbours of S are females and face outside. The one sitting third to the left of Q is a male. No female is an immediate neighbour of V.
8. Who is sitting second to the right of T ?
a) R
b) Q
c) V
d) W
e) None of these
9. How many persons are sitting between W and R, when counted from the left side of W?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) More than four
10. Which of the following statements is true regarding W?
a) The immediate neighbours of W are facing outside.
b) W is facing the centre.
c) W is a male.
d) The one who is second to the right of W is a female.
e) None is true
11. What is S's position with respect to V?
a) Third to the left
b) Third to the right
c) Second to the left
d) Second to the right
e) None of these
Directions (12 - 13): Four of the following five are alike in certain way based on their seating positions in the above arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?
12.
a) QT
b) RV
c) VP
d) SW
e) PU
13.
a) Q
b) U
c) V
d) P
e) S
14. If all the friends are asked to sit in an alphabetical order starting from P in an anti-clockwise direction, then the positions of how many will remain unchanged (excluding P)?
a) Four
b) Three
c) Two
d) One
e) None
Answers:
1)d   2)c   3)b   4)c   5)e   6)e   7)c   8)c   9)b   10)d   11)b   12)b   13)d   14)d
Solutions:
(1 – 7):
Mentor for Bank Exams
1. D)
2. C)
3. B)
4. C)
5. E)
6. E)
7. C)
(8 – 14):
8. C)
9. B)
10. D)
11. B)
12. B)
13. D)
14. D)