Data Interpretation High Level - IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB

Mentor for Bank Exams
Data Interpretation - High Level 
Dear Readers,
Welcome to Mentor For Bank Exams. Here I am posting Aptitude Quiz on HighLevel Data Interpretation. Aspirants who are appearing for upcoming bank exams like IBPS PO, Clerk, RRB can make use of these.
Directions (1– 5): Following bar graph shows the number of cycles produced by two companies Hero and Hercules during 2005 to 2010, and the line graph shows the percentage of cycles sold by these companies.
1. What is the percentage rise in production of Company Hero from year 2006 to 2007?
a) 72%
b) 81%
c) 89%
d) 96%
e) None of these
2. The number of cycles sold in year 2008 by Company Hero is what percentage of the total number of cycles sold by Company Hercules in year 2006?
a) 55%
b) 80%
c) 160%
d) 180%
e) 240%
3. What is the total number of unsold cycles of Company Hercules in all six years together?
a) 23710
b) 23720
c) 23730
d) 23740
e) 23750
4. In which of the following years is the percentage rise in production compared to its previous year the highest for Company Hercules?
a) 2006
b) 2007
c) 2008
d) 2009
e) 2010
5. In which of the following years is the difference between the number of cycles sold by Company Hero and that by Company Hercules the maximum?
a) 2006
b) 2007
c) 2008
d) 2009
e) 2010
Directions (6 – 10): Following pie–charts show the distribution of items of six different types produced by a company in two years 2008 and 2009. Total number of items produced by the company in the year 2008 and 2009 are 48600 and 62500 respectively.
6. What is the total number of items of type O produced in the year 2008 and 2009 together?
a) 12482
b) 13262
c) 14786
d) 15200
e) None of these
7. The number of type M items produced in 2008 is approximately what percentage of the number of same type items produced in the year 2009?
a) 78%
b) 84%
c) 87%
d) 90%
e) 93%
8. What is the ratio of the number of type P items produced in 2008 to the number of type R items produced in 2009?
a) 13 : 17
b) 83 : 116
c) 81 : 125
d) 103 : 147
e) None of these
9. What is the total number of type L, M and O items produced by the company in the year 2008 and 2009 together?
a) 48542
b) 50897
c) 51164
d) 52324
e) 54160
10. The number of type Q items produced in the year 2009 is what per cent more than the number of type O items produced same year?
a) 84%
b) 72%
c) 75%
d) 60%
e) None of these
Answers:
1)e   2)d   3)b   4)b   5)c   6)b   7)e   8)c   9)b   10)e
Solutions:
1. E)
Required percentage = (17000 – 9000)/9000 × 100 = 800/9 = 88 8/9%
2. D)
Hero in 2008 = 20000 × 81/100 = 16200
Hercules in 2006 = 12000 × 75/100 = 9000
Required Percentage = 16200 × 100/9000 = 180%
3. B)
Unsold cycle = 15000 × 0.36 + 12000 × 0.25 + 15000 × 0.28 + 18200 × 0.40 + 15000 × 0.16 + 8000 × 0.08 = 5400 + 3000 + 4200 + 7280 + 2400 + 1440 = 23720
4. B)
Hercules 2007 = (15000 – 12000)/12000 × 100 = 25%
Hercules 2008 = (18200 – 15000)/15000 × 100 = 21.3%
Hercules 2010 = (18000 – 15000)/15000 × 100 = 20%
5. C)
Difference between sold cycles (Hero – Hercules) in
2005 => 9600 – 8750 = 850
2006 => 9000 – 5940 = 3060
2007 => 13260 – 10800 = 2460
2008 => 16200 – 10920 = 5280
2009 => 12600 – 9100 = 3500
2010 => 16560 – 12480 = 4080
6. B)
Required number = 61.2/360 × 48600 + 28.8/360 × 62500 = 8262 + 5000 = 13262
7. E)
M 2008 = 64.8/360 × 48600 = 8748
M 2009 = 54/360 × 62500 = 9375
Required % = 8748/9375 × 100 = 93.312% ≈ 93%
8. C)
Required Ratio = 48600 × 72/100 : 62500 × 86.4/360 = 9720 : 15000 = 81 : 125
9. B)
Required number = 48600 × [(61.2 + 64.8 + 61.2)/360] + 62500 × [(64.8 + 54 + 28.8)/360] = 25272 + 25625 = 50897
10. E)
E 2009 = 64.8/360 × 62500 = 11250
C 2009 = 28.8/360 × 62500 = 5000
Percentage = 11250 – 5000/5000 × 100 = 625/5 = 125%