Reasoning Quiz Puzzles



Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am presenting some sample questions on Puzzles which are helpful for upcoming bank exams like IBPS PO, IBPS RRB, SBI PO and other competitive exams. Kindly make use of these!!!

Directions (1 – 5): Read the following information carefully and answer the questions below:

Four teachers are required to teach a course. It is possible to choose from the instructors A, B and C and the tutors P, Q, R and S. In order to ensure that the course is taught effectively, at least two instructors must be selected as teachers. Further, certain combinations of teachers cannot be employed because of specialised requirements of the course.
If instructor B teaches, tutor P does not teach. If instructor C teaches, tutor R does not teach. Tutors R and S should not teach together.

1. If R is the most effective tutor and must be employed to teach the course, which other teachers must teach the course?
a) A, B and P
b) A, B and Q
c) A, B and S
d) A, C and Q
e) None of these
2. If the instructor B goes on leave and tutor S must substitue him, which is a possible combination of four teachers for the course?
a) A, P, Q and S
b) A, C, R and S
c) A, P, R and S
d) A, C, P and S
e) None of these
3. Which of the following always must be true
(I) If the teacher C teaches, teacher P must teach
(II) If the teacher R teaches, teacher B must teach
(III) If the teacher C does not teach, teacher P cannot teach.
a) All of these
b) Only II and III
c) Only I and III
d) Only I and II
e) None of these
4. Which of the following combinations of teachers is impossible?
(I) Employing the tutors R and P together
(II) Employing the instructors B and C together
(III Employing the tutors P, Q and S together.
a) Only II
b) Only I and III
c) Only I and II
d) Only II and III
e) None of these
5. Which of the following cannot be true?
 (I If instructor C teaches, tutor S teaches
(II) If instructor B does not teach, tutor R teaches
(III) If instructor C does not teach, tutor P teaches.
a) Only II
b) Only I and II
c) Only II and III
d) Only I and III
e) None of these

Directions (6 – 10): Read the given information and answer the questions below:

Seven members S, T, U, V, W, X and Y are sitting around a circle, facing towards the centre. Y is second to the left of U who is to the immediate left of X. S is third to the left of W. T is between V and W.

6. Which of the following is false?
a) S is fourth to right of W
b) Y is to the immediate right of V
c) X is third to the right of V
d) T is to the immediate left of V
e) None of these
7. Which of the following has the middle person sitting between the remaining two persons?
a) XUW
b) WXT
c) VWT
d) YVS
e) None of these
8. Which of the following is the position of X?
a) Fourth to the right of V
b) To the immediate left of U
c) Between S and W
d) To the immediate right of S
e) None of these
9. Which of the following pairs has the first person sitting to the immediate left of the second person?
a) TW
b) US
c) YU
d) VY
e) None of these
10. Which of the following is true?
a) U is fourth to the left of T
b) S is to the immediate right of Y
c) V is second to the left of W
d) T is second to the right of Y
e) None of these

Answers:
1)b   2)d   3)e   4)a   5)a   6)c   7)e   8)a   9)d   10)b

Solutions:
(1 – 5):
Instructors
Tutors
C
Rx, P, Q, S
A
P, Q, R/S
B
Px, Q, R/S
1. B)
2. D)
3. E)
4. A)
5. A)
(6 – 10):
6. C)
7. E)
8. A)
9. D)
10. B)