Reasoning quiz for SBI PO: Puzzles

Puzzles for SBI PO

Dear Readers, 
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am presenting the reasoning quiz on puzzles for upcoming exams of SBI PO, IBPS PO/Clerk/RRB and other competitive exams. Kindly make use of these!!!

Directions (1 – 5): Read the following passage and answer the questions followed.
Eight person P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in straight line from East to West. Some of them facing North and Some are facing South.
W sits third to the left of R and facing South. U is sitting at one of the extreme ends and facing North.  Q and V are facing in same direction and person sitting between them is facing in opposite direction. P is third from the left end and facing south direction. T sits to the immediate right of P and both are facing opposite direction. S is sitting to the immediate right of Q and both are facing in same direction. R is facing in north direction. P and S are not neighbours.  Immediate neighbours of W are facing in same direction which is opposite to the direction of W is facing.
1. How many persons are facing South?
a) 1
b) 3
c) 2
d) 4
e) None of these
2. Who is sitting third to the right of W?
a) R
b) U
c) P
d) T
e) S
3. Who is an immediate left of S?
a) Q
b) V
c) P
d) U
e) R
4. How many persons are their between S and P?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 1
e) None of these
5. Who is the immediate neighbour of P?
a) SR
b) YT
c) TV
d) WQ
e) None of these
Directions (6 – 10): Read the following passage and answer the following questions
Five houses lettered A, B, C, D and E in a row next to each other. The houses are lived up in the order A, B, C, D, and E each of the five houses has coloured Chimney and Roof of each house must be painted as follows.
The roof and chimney must be painted either Green, Red, Yellow, Black, or White. No house may have the same colour chimney as the colour of roof. No house may use any of the same colour that the every next houses uses.
House E has a Green roof. House B has a Red roof and a Black chimney.  The roof and chimney of C and D houses are not White.
6. What is the colour of Chimney A?
a) Black
b) Green
c) Red
d) Yellow
e) White
7. What is the colour of Roof of house D?
a) Black
b) Yellow
c) Red
d) White
e) None of these
8. What is the colour of Chimeny of House E?
a) Yellow
b) White
c) Red
d) Green
e) None of these
9. What is the colour of Roof of house B?
a) Yellow
b) Green
c) Red
d) White
e) None of these
10. What is the colour of Chimney of House D?
a) White
b) Yellow
c) Green
d) Black
e) None of these
Answers:
1)c   2)d   3)a   4)b   5)c   6)d   7)a   8)b   9)c   10)e
Solutions:
(1 – 5):
1. C)
2. D)
3. A)
4. B)
5. C)
(6 – 10):
House
Roof
Chimney
A
White
Yellow
B
Red
Black
C
Yellow
Green
D
Black
Red
E
Green
White
6. D)
7. A)
8. B)
9. C)

10. E)