Reasoning Quiz for SBI PO: Puzzles


Dear Readers, 
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am presenting the reasoning quiz on puzzles for upcoming exams of SBI PO, IBPS PO/Clerk/RRB and other competitive exams. Kindly make use of these!!!

Directions (1 – 5): Read the following information carefully and answer the questions given below:
Eight persons W, E, R, Y, U, I and O are living in a building from top to bottom (numbered 1 to 8) but not in the same order.
The one who is at top floor is neighbour of T. R is not the neighbour of U. Y is at third floor. The one who is at bottom floor is neighbour of R. W lives between U and E. I is not at eighth floor.

1. Who lives at sixth floor?
a) E
b) T
c) U
d) O
e) Other than these options
2. How many persons live between Y and R?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None
3. Who lives at the seventh floor?
a) Y
b) U
c) I
d) R
e) None of these
4. Who is/are neighbour(s) of Y?
a) R and U
b) T and U
c) E and U
d) O and W
e) Only U  
5. What is true regarding I?
a) I lives at eighth floor
b) I lives at even number’s floor
c) I lives at third floor
d) I lives at first floor
e) Other than these options

Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight persons E, F, G, H, I, J, K and L are seated around a square table – two on each side. All are facing inside. There are three ladies who are not seated next to each other.
J is between L and F. G is between I and F. H a lady member is second to left of J. F a male member is seated opposite to E who is a lady member. There is a lady member between F and I.

6. What is true about J and K?
a) J is a male, K is a female
b) J is a female, K is a male
c) Both are female
d) Both are male
e) None of these
7. Who among the following is to the immediate left of F?
a) G
b) I
c) J
d) H
e) None of these
8. How many persons are seated between K and F?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None of these
9. Who among the following are three lady members?
a) E, H and J
b) E, F and G
c) E, H and G
d) C, H and J
e) None of these
10. Who among the following is seated between E and H?
a) F
b) I
c) K
d) Can’t be determined
e) None of these

Answers:
1)a   2)c   3)d   4)b   5)d   6)d   7)c   8)c   9)c   10)c

Solutions:
(1 – 5):
 1. A)
2. C)
3. D)
4. B)
5. D)
(6 – 10):
6. D)
7. C)
8. C)
9. C)
10. C)