Quantitative Aptitude Quiz: Data Interpretation for SBI PO



Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I are creating sample question from Data Interpretation that is important for all the competitive exams. Kindly Make use of these!!!

Directions (1 – 5): The table provided below shows the relative values of certain commodities during the period 2010 to 2014. Study the table and answer the questions based on it.


1. What is the average difference in the relative value of all the six commodities in 2014 as compared to 2010?
a) +4
b) -8
c) +6
d) -6
e) -2
2. Which commodity showed the greatest change in relative value in 2014 compared to that in 2010?
a) Oils
b) Wheat
c) Vegetable
d) Milk
e) Fruits
3. Find the average relative value during the given period?
a) 85
b) 86
c) 88
d) 93
e) 92
4. For which commodity there is a trend of regular decrease in the relative value between 2010 – 2014?
a) Fruits
b) Wheat
c) Milk
d) Oils
e) Pulses
5. Which commodity showed the highest variation in the value over the period 2010 – 2014?
a) Oils
b) Wheat
c) Vegetables
d) Pulses
e) Milk

Directions (6 – 10): Study the following graph carefully to answer the questions that follow
Total number of boys and girls in five different departments


6. What is the difference between the total number of boys and the total number of girls from all the departments together?
a) 650
b) 850
c) 900
d) 800
e) None of these
7. The number of girls from Science department is approximately what per-cent of the total girls from all the departments together?
a) 30
b) 40
c) 25
d) 20
e) 35
8. The number of boys from Maths department is approximately what per-cent of the total number of boys from all the departments together?
a) 20
b) 10
c) 25
d) 15
e) 30
9. What is the average number of boys from all the departments together?
a) 275
b) 290
c) 260
d) 270
e) None of these
10. What is the respective ratio of number of girls from Commerce department to the number of girls from Biology department?
a) 3:1
b) 1:3
c) 5:7
d) 7:47
e) None of these

Answers:
1)d   2)b   3)e   4)a   5)a   6)b   7)c   8)d   9)c   10)e

Solutions:
1. D)
2. B) Pulses = 81 – 75 = 6
Oils = 90 – 82 = 8
Vegetables = 98 – 84 = 14
Fruits = 78 – 60 = 18
Milk = 77 – 62 = 15
Wheat = 97 – 78 = 19 greatest change
3. E) Average =   (84 + 78 + 100 + 100 + 98) /5 = 460/5 = 92
4. A) Regular decrease in Fruits.
5. A) Highest variation
Pulses 81 – 63 = 13
Oils 90 – 64 = 26 highest variation
Vegetables 100 – 78 = 22
Fruits 78 – 60 = 18
Milk 77 – 62 = 15
Wheat = 97 – 74 = 23
6. B) Difference = 2150 – 1300 = 850
7. C) Required % = (500 x 100)/2150 = 23.25% ≈ 25%
8. D) Required % = (200 x 100)/1300 = 15.38% ≈ 15%
9. C) Average number of boys = 1300/5 = 260
10. E) Ratio = 350:250 = 7:5