Quantitative Aptitude Data Interpretation Quiz for SBI PO

Mentor for Bank Exams
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am posting some sample questions on Quantitative Aptitude Data Interpretation for SBI PO and other upcoming bank exams like IBPS PO, IBPS RRB etc., Kindly make use of these!!!

Directions (1 – 5): Read the following Pie-chart and answer the questions below:
1. If the income from miscellaneous is 250% more than the expenditure on interest then the total expenditure is less or more than the total income?
a) 56% more
b) 44% less
c) 36% less
d) 11% less
e) 10% less
2. The central angle for sales tax is _______
a) 126 degrees
b) 110 degrees
c) 140.15 degrees
d) 120.06 degrees
e) 50.4 degrees
3. If an amount of 21 lakhs is obtained as excise duty. What is the total income of the state?
a) 50 lakhs
b) 40 lakhs
c) 60 lakhs
d) 80 lakhs
e) 98 lakhs
4. If the expenditure on plan and non-plan is 6.25 crores. Then the expenditure on agriculture (in crores)?
a) 100
b) 10
c) 1
d) 16
e) 4
5. What is the ratio of the combined expenditure for defence and agriculture to all other expenditure?
a) 20:11
b) 9:16
c) 21:10
d) 16:9
e) 21:16
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions below:
6. Which of the following pairs of states the ratio of investment in energy sector is 7:8?
a) UP, Kerala
b) UP, Maharashtra
c) Delhi, UP
d) MP and AP
e) Maharashtra and Kerala
7. What in the ratio between the investment in AP in IT and other in UP?
a) 35:74
b) 72:35
c) 35:72
d) 74:35
e) 37:42
8. FDI in Maharashtra in service sector is what % of that in AP in IT sector?
a) 40%
b) 45%
c) 55%
d) 80%
e) 60%
9. The FDI in Education sector in Delhi is what % less than that in Kerala in others?
a) 65%
b) 80%
c) 95%
d) 90%
e) 77%
10. Total investment in Infra sector by these states is –
a) 780.08 cr
b) 780 cr
c) 778 cr
d) 780.80 cr
e) 791 cr
Answers:
1)c   2)e   3)c   4)c   5)d   6)a   7)b   8)a   9)e   10)d
Solutions:
1. C)
2. E) Since 100% = 360
14% = 360/100 x 14 = 50.40
3. C) 35% = 2100000
100% = 2100000/35 x 100 = 6000000
4. C) 25% = 6.25 crore
4% = 6.25/25 x 4 = 1 crore
5. D) Required ratio = (60 + 4)/(100 – 64) = 64/36 = 16/9
6. A) UP : Kerala = 490:560 = 7:8
7. B) The required ratio = (28% of 684)/(19% of 490) = 72:35
8. A)
9. E)

10. D) Total investment = 20% of 3904 = Rs.780.80 cr