Quantitative Aptitude Quiz Data Interpretation for SBI PO

Mentor for Bank Exams

Dear Readers, 
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am presenting some sample questions of Data Interpretation for upcoming exams like SBI PO, IBPS PO, IBPS RRB and other competitive exams. Kindly make use of these!!!

Directions (1 – 5): Study the following data carefully and answer the following questions
Distribution of student percentage wise opting different subject in a college

1. What is the ratio between male and student of Maths and Hindi departments?
a) 7:4
b) 5:3
c) 7:2
d) 5:4
e) 3:7
2. What is the difference between the student of Economics and History department?
a) 50
b) 75
c) 80
d) 100
e) 125
3. What is the difference between the male and female of English department?
a) 10
b) 15
c) 20
d) 25
e) 30
4. What is the ratio between total number of males in Chemistry and Biology and the total number of females in these departments?
a) 7:9
b) 5:6
c) 8:9
d) 17:14
e) 15:16
5. How many female students are there in chemistry department?
a) 100
b) 125
c) 150
d) 162
e) 180
Directions (6 – 10): Read the following information carefully and answer the following questions
Production of bike (in thousands unit) of six companies over the years
6. The production of company Suziki in 2014 is approximately what % of its average production over the given years?
a) 95
b) 100
c) 110
d) 115
e) 127
7. For Mahindra, which year was the percent increase or decrese in Production from the previous year the highest?
a) 2012
b) 2013
c) 2014
d) 2015
e) 2016
8. The total production of the six companies in the given first two years is what percent of that of last to years?
a) 87.50
b) 90.40
c) 93.54
d) 95.50
e) 99.80
9. For Honda, which of the following is the difference in production in 2015 and 2016?
a) 1
b) 2
c) 3
d) Can’t be determined
e) None of these
10. The production of how many companies have high production when compared to previous year?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 0
e) None of these
Answers:
1)a   2)d   3)d   4)d   5)c   6)c   7)e   8)b   9)e   10)c
Solutions:
1. A) The ratio => 12 x 7/12 : 6 x 2/3 = 7:4
2. D) The difference = 2500 x (18 – 14)/100 = 100
3. D) 2500 x 11/100 = 275;
5:6
275 x 1/11 = 25
4. D) The Ratio => 16 x 5/8 + 15 x 7/15 : 16 x 3/8 + 15 x 8/15 = 17:14
5. C) 16 x 3/8 = 6%
2500 x 6/100 = 150
(6 – 10):

6. C) 360/(1970/6) x 100 = 109.6 ≈ 110%
7. E)
8. B)
Total
863
927
893
964
989
991
5627
First 2 years = 863 + 927 = 1790
Last 2 years = 989 + 991 = 1980
% = 1790/1980 x 100 = 90.40%
9. E) 91 – 90 = 1 => 1 x 1000 = 1000
10. C) Honda, Mahindra and Bajaj