Daily Current Affairs Quiz July 28th 2016

Current Affairs Quiz
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am presenting Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions. Kindly Make use of these!!!

1. Name the Joint Managing Director of Hero Moto Corp and Chairman Hero Corporate Services who steps down from the Board of Directors of the two-wheeler maker?
a) Amarnath Trivedi
b) Sunil Kanth Munjal
c) Vinod Selvaraj
d) Rakesh Mohanthi
e) None of these
2. Who has been appointed by the European Commission to negotiate with Britain over Brexit?
a) Didier Seeuws
b) Michel Barnier
c) John Abraham
d) Donald Balladur
e) None of these
3. Which Indian state to get All India Coordinated Rice Improvement Project award
a) Nagaland
b) Odisha
c) West Bengal
d) Gujarat
e) Jammu and Kashmir
4. Name the Oldest Elephant in Kerala Set to Enter Guinness World Records.
a) Dhanalakshmi
b) Dhurmukhi
c) Antarvedi
d) Dakshayani
e) None of these
5. Name the long-range maritime surveillance and anti-submarine warfare aircraft for which India Signs $1 Bn Deal with US Firm?
a) Mikoyan MiG – 29K
b) Boeing P-8I
c) Tupolev Tu-142
d) Ilyushin Il-38
e) None of these
6. The Reserve Bank of India fined how many banks for violation of FEMA and lapses in know your client (KYC) rules?
a) 10
b) 12
c) 13
d) 14
e) 11
7. Which Indian Pharmaceutical company has entered into a licensing pact with Spanish firm Almirall for development and commercialisation of tildrakizumab used for treatment of psoriasis in Europe?
a) Sun Pharmaceutical
b) Torrent Pharmaceuticals
c) Cipla Pharmaceuticals
d) Aurobindo Pharma
e) None of these
8. Multilateral funding agency Asian Development Bank (ADB) has raised _____ crore rupees by issuing five-year offshore Indian rupee-linked bonds.
a) Rs.250 crore
b) Rs.350 crore
c) Rs.450 crore
d) Rs.550 crore
e) Rs.500 crore
9. Union Government chaired by Narendra Modi is to hike FDI limit in stock exchanges to
a) 15%
b) 14%
c) 13%
d) 12%
e) 11%
10. Sri Lanka’s railway sector is to receive a fillip with the cabinet approving a _____ million USD line of credit from the Indian government for the procurement of rolling stock and upgrading two major railway lines in the country.
a) 310
b) 318
c) 320
d) 328
e) 356
11. Which country recently fines Facebook $11.6m over WhatsApp stand-off?
a) Peru
b) Turkey
c) Brazil
d) Jordan
e) Qatar
12. Which among the following banks is to refinance new entity’s Rs 28,000 crore debt in the RCOM-Aircel merger?
a) Andhra Bank
b) State Bank of India
c) State Bank of Hyderabad
d) State Bank of Patiala
e) None of these
13. World Hepatitis Day is observed on July 8 of every year. The theme of 2016 is
a) Prevent Hepatitis: It’s up to you
b) Prevention of Viral Hepatitis. Act now
c) Hepatitis: Think Again
d) More must be done to stop this silent killer
e) None of these
14. Which among the following days is observed on July 28th of every year?
a) International Nelson Mandela Day
b) International Malala Day
c) World Nature Conservation Day
d) World Hepatitis Day
e) Both C and D
15. Cabinet approves Bilateral Investment Treaty between India and __________ to boost investment.
a) Canada
b) Cambodia
c) Paraguay
d) Colombia
e) Indonesia
16. The Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2016 passed in Lok Sabha to amend the Lokpal and Lokayukta Act in which year?
a) 2005
b) 2009
c) 2015
d) 2013
e) 20011
17. Survey Management System (SMS), Metadata Dashboard and Early Flood Warning Systems are the three IT-enabled projects launched by which Indian state?
a) Andhra Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Assam
d) Bihar
e) Chhattisgarh
18. The Air Odisha Aviation Pvt. Ltd (AOAPL) has decided to start an inter-State flight service from
a) August 15th
b) August 16th
c) August 17th
d) August 18th
e) September 15th
19. The Ministry of Tourism, in last 18 months, has sanctioned projects worth ______ crore rupees under Swadesh Darshan and PRASAD, the flagship schemes of the Ministry of Tourism.
a) 2176
b) 2292
c) 2317
d) 2333
e) 2478
20. The Union Cabinet in July 2016 approved the establishment of a All India Institute of Medical Science (AIIMS) at
a) Bathinda
b) Malerkotla
c) Jalandhar
d) Khanna
e) Kapurtala
21. Lok Sabha passed the Benami Transactions (Prohibition) Amendment Bill, 2016 that seeks to amend the Benami Transactions Act of which year?
a) 1972
b) 1988
c) 1992
d) 1998
e) 2001
22. The International Transgender Arts Festival (TITAF) for Modern Arts from July 29 to 31 is hosted by which Indian city?
a) Mumbai
b) Delhi
c) Bangalore
d) Chennai
e) Hyderabad
23. Which is the first North Eastern state to join the ‘UDAY’ scheme?
a) Tripura
b) Mizoram
c) Meghalaya
d) Manipur
e) None of these
24. Name the Eminent writer, recipient of the Sahitya Akademi Award, Padma Vibhushan, Jnanpith and Magsaysay Award, among several others who passed away recently?
a) Mahasweta Devi
b) Saraswathi Devi
c) Dhanalakshmi Devi
d) Parvathi Devi
e) None of these
25. “Father of Hybrid Sorghum” Neelamraju Ganga Prasada Rao Passes Away. He belongs to which state?
a) Odisha
b) Telangana
c) Tamil Nadu
d) Karnataka
e) None of these
26. On which planet is the Great Red Spot 'roars with heat' found by astronomers?
a) Venus
b) Satrun
c) Jupiter
d) Mars
e) Pluto
27. The International Olympic Committee (IOC) has announced the Olympic Channel will be launched on ________
a) 31 July
b) 21 August
c) 9 October
d) 15 September
e) None of these
28. Former President Dr. A.P.J. Abdul Kalam statue unveiled in which city
a) Sriharikota
b) Rameswaram
c) New Delhi
d) Thiruvananthapuram
e) None of these
29. Which state government has approved three projects involving investment of Rs 874 crore and employment potential of 630 persons?
a) Haryana
b) Uttar Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Odisha
e) None of these
30. Which of the following social activist has won the Ramon Magsaysay Award 2016?
a) Bezwada Wilson
b) Thodur Madabusi
c) Sunitha Krishnan
d) Rahul Bose
e) None of these
Answers:
1)b   2)b   3)c   4)d   5)b   6)c   7)a   8)e   9)a   10)b   11)c   12)b   13)a   14)e   15)b   16)d   17)b   18)a   19)d   20)a   21)b   22)c   23)d   24)a  25)b   26)b   27)b   28)b   29)d   30)a