Daily Current Affairs Quiz July 27th 2016


Current Affairs Quiz

Dear Readers,
Welcome to Mentor for Bank Exams. Here I am presenting Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions. Kindly Make use of these!!!

1. The Child Labour (Prohibition and Regulation) Amendment Bill, 2016 passed in Parliament to amend the Child Labour (Prohibition and Regulation) Act of which year
a) 1973
b) 1986
c) 1959
d) 1964
e) 1972
2. Which of the following Indian bound shot putter has been tested positive for banned steroid
a) Sourabh Vij
b) Om Prakash Karhana
c) Inderjeet Singh
d) Navpreet Singh
e) None of these
3. How many member of expert committee for exploring the other possible alternatives to pellet guns as non-lethal weapons
a) 5
b) 7
c) 9
d) 11
e) 8
4. Who will be the head of expert committee for exploring the other possible alternatives to pellet guns as non-lethal weapons?
a) Rajeev Krishna
b) Tushar Tripathy
c) T V S N Prasad
d) Naresh Bhatnagar
e) None of these
5. Centre has approved Rs. 1601 crore for ______ under skill development initiative Himayat to train 1.24 lakh local youths in vocational courses.
a) Bihar
b) Uttar Pradesh
c) Jammu and Kashmir
d) Assam
e) Madhya Pradesh
6. Which of the following state passed a Bill mandating that those aspiring to contest Panchayat elections must have toilets with flush in their homes?
a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Haryana
d) Punjab
e) Andhra Pradesh
7. A port side container facility of the Container Corporation of India (Concor) has been opened at _______ Port, to foster trade, boost industrial growth and help in development of the region.
a) Visakhapatnam
b) Krishnapatnam
c) Chennai
d) Ennore
e) Kakinada
8. Which of the following bank recently launches debit card-less instant money transfer facility by using mobile phone number as identifier?
a) Axis Bank
b) SBI
c) ICICI Bank
d) HDFC Bank
e) None of these
9. Which of the following bank gets nod from Securities Exchange Board of India (SEBI) for sponsoring a mutual fund?
a) Saraswat Bank
b) Karnataka Bank
c) Andhra Bank
d) YES Bank
e) HDFC Bank
10. Name the Indian-American who is to be recognised as emerging Democratic Congressional leader from Illinois.
a) Ramamoorthi
b) Raja Krishnamoorthi
c) Nisha Deepa
d) Stephanie Murphy
e) None of these
11. Name the Carnatic musician who is the 2016 Ramon Magsaysay awardee from India.
a) TM Krishna
b) Bezwada Wilson
c) Conchita Carpio-Morales
d) Dompet Dhuafa
e) None of these
12. Which of the following state announced, Six sportspersons from its who are to represent India in Rio Olympics 2016 will get Rs 10 lakh each as a special incentive?
a) Telangana
b) Odisha
c) West Bengal
d) Manipur
e) Gujarat
13. According to a passenger feedback survey on cleanliness carried out by the Railway Ministry which state has the cleanest railway stations in the country?
a) Bihar
b) UP
c) Gujarat
d) Karnataka
e) Maharashtra
14. The pharmaceuticals sector received FDI of _______ crore rupees in 2015-16.
a) Rs.4,975
b) Rs.5,975
c) Rs.6,975
d) Rs.7,975
e) Rs.8,975
15. Most recently, The World Health Organization (WHO) has declared which country as free of measles?
a) Peru
b) Canada
c) South Africa
d) Brazil
e) None of these
16. Which among the following IT majors were in Forbes India 'Super 50' list
a) Tata Motors
b) Hindustan Unilever
c) TCS
d) Infosys
e) Both C and D
17. Who among the following Sri Lankan Cricketers has inducted into ICC Hall of Fame?
a) Kumar Sangakkara
b) Sanath Jayasurya
c) Muttiah Muralidharan
d) Malinga Bandara
e) None of these
18. Who among the following is to replace Narsingh Yadav for Rio Olympics?
a) Sushil Kumar
b) Praveen Rana
c) Sakshi Malik
d) Vinesh Phogat
e) None of these
19. Name the Indian diplomat, famous for heading the Indian delegation at the Conference on Disarmament in Geneva, who died recently.
a) Arundhati Ghose
b) Menaka Bhagat
c) Sunanda Geete
d) Usha Chowdary
e) None of these
20. Kolkata’s football club East Bengal has announced that the 2016 Bharat Gaurav Award to which among the former Indian athlete?
a) Indrajeet Singh
b) Anil Singh
c) Milka Singh
d) Anil Kumar
e) None of these
Answers:
1)b   2)c   3)b   4)c   5)c   6)a   7)b   8)b   9)d   10)b   11)a   12)b   13)c   14)a   15)d   16)b   17)c   18)b   19)a   20)c