Reasoning Quiz





Hello Aspirants.
Welcome to Online Reasoning Section here we are creating question sample in Mixed Quiz, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!
1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) RU
b) BE
c) FI
d) AD
e) IM
2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) 28
b) 56
c) 175
d) 112
e) 63
3. How many such pairs of letters are there in the word SEDATIVE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three
4. In a certain code CURATIVE is written as BSVDDUHS. How is STEAMING written in that code?
a) BFUTFMHL
b) TUFBFMHL
c) BFUTLHMF
d) BFUTHOJN
e) None of these
5. How many meaningful English words can be made with the letters SWNE using each letter only once in each word?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three
6. In a certain code language, ‘when did you come’ is written as ‘ti na ki ja’, ‘will you come again’ is written as ‘na pa sa ja’ and ‘she will go’ is written as ‘pa da ra’. How is ‘again’ written in that code language?
a) na
b) sa
c) ja
d) da
e) None of these
7. In a certain code ‘COURT’ is written as ‘5%@38’ and ‘TILE’ is written as ‘8©$4’. How is ‘CITE’ written in that code?
a) 5$84
b) 5%84
c) 5©84
d) 3©84
e) None of these
8. Among P, Q, R, S and T, each having different weight, R is heavier than S but lighter than T. P is lighter than S. Who among them is the heaviest?
a) T
b) Q
c) T or Q
d) Data inadequate
e) None of these
9. If ‘+’ means ‘subtracted from’, ‘×’ means ‘added to’, ‘÷’ means ‘multiplied by’ and ‘–’ means ‘divided by’, then 15 + 6 ÷ 4 – 8 × 5 = ?
a) 12
b) 23
c) 13
d) 17
e) None of these
10. Pointing to a girl, Arun said “She is the only daughter of my grandfather’s son”. How is the girl related to Arun?
a) Daughter
b) Sister
c) Cousin Sister
d) Data inadequate
e) None of these

Answers:
1)e   2)b   3)e   4)a   5)b   6)b   7)c   8)d   9)d   10)b

Solutions:



 5. (B) Word formed : N E W S

6. (B) when did you come ti na ki ja … (1)
will you come again na pa sa ja …(2)
she will go pa da ra …(3)
From (1) and (2), you come na ja
From (2) and (3), will pa
again sa

7. (C) COURT 5%@38 and TILE 8©$4
CITE 5©84

8. (D) T > R > S > P
No any statement is given about Q.

9. (D) ? = 15 + 6 ÷ 4 – 8 × 5 = 15 – 6 × 4 ÷ 8 + 5 = 15 – 6 × ½ + 5 = 15 – 3 + 5 = 17